Kumanovo, 12. pobratim Garada Novog Sada

VIDEO K9: U Kumanovu je juče potpisan Sporazum o uspostavljanju saradnje između tog grada i Novog Sada.

81

U Kumanovu je juče potpisan Sporazum o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i Kumanova, najviši pravni akt koji mogu da potpišu gradovi iz Srbije sa gradovima iz inostranstva.

Dokument su potpisli gradonačelnici Miloš Vučević i Maksim Dimitrievski na svečanosti u severno-makadenskom gradu povodom obeležavanja 500 godina od osnivanja Kumanova i 75 godina od oslobođenja ovog mesta u Drugom svetskom ratu.

Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada i Opštine Kumanovo jednoglasno je doneta 4. novembra na sednici Skupštine Novog Sada, a biće uspostavljena, kako je saopšteno, na osnovama ravnopravnosti dva prijateljska naroda radi unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta, kao i u realizaciji programa i projekata u oblasti socijalne zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti.

Kumanovo, koje je sedište istoimene Opštine, je drugi po veličini grad u Severnoj Makedoniji sa značajnim brojem stanovnika srpske nacionalnosti i ima velik značaj za srpsku zajednicu u Severnoj Makedoniji, kao i za važne trenutke srpske istorije.

To je dvanaesti grad pobratim Novom Sadu, a Pismo o namerama potpisali su u novembru prošle godine gradonačelnik Kumanova i, po ovlašćenju gradonačelnika Novog Sada, predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.