Kumanovo, 12. pobratim Garada Novog Sada

VIDEO K9: U Kumanovu je juče potpisan Sporazum o uspostavljanju saradnje između tog grada i Novog Sada.

56

U Kumanovu je juče potpisan Sporazum o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i Kumanova, najviši pravni akt koji mogu da potpišu gradovi iz Srbije sa gradovima iz inostranstva.

Dokument su potpisli gradonačelnici Miloš Vučević i Maksim Dimitrievski na svečanosti u severno-makadenskom gradu povodom obeležavanja 500 godina od osnivanja Kumanova i 75 godina od oslobođenja ovog mesta u Drugom svetskom ratu.

Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada i Opštine Kumanovo jednoglasno je doneta 4. novembra na sednici Skupštine Novog Sada, a biće uspostavljena, kako je saopšteno, na osnovama ravnopravnosti dva prijateljska naroda radi unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta, kao i u realizaciji programa i projekata u oblasti socijalne zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti.

Kumanovo, koje je sedište istoimene Opštine, je drugi po veličini grad u Severnoj Makedoniji sa značajnim brojem stanovnika srpske nacionalnosti i ima velik značaj za srpsku zajednicu u Severnoj Makedoniji, kao i za važne trenutke srpske istorije.

To je dvanaesti grad pobratim Novom Sadu, a Pismo o namerama potpisali su u novembru prošle godine gradonačelnik Kumanova i, po ovlašćenju gradonačelnika Novog Sada, predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.