Kulturno dobro: Barokna Špilerova kuća u Petrovaradinu

VIDEO K9: "Špilerova kuća" u Petrovaradinu jedan je spomenika kulture u našem gradu koje za kulturno dobro proglašena pre četiri godine. Ova barokna građevina stotinama godina odoleva zubu vremena i kroz vekove je uspela da sačuva svoje originalne karakteristike spolja i iznutra.

0
1331

“Špilerova kuća” u ulici Vladimira Gortana utvrđena je za kulturno dobro 2013. godine odlukom Vlade Srbije.

Ovaj objekat, zanimljivog stila i arhitektonskih rešenja, sagradili su jezuiti tokom boravka u Petrovaradinu od 1693. do 1773. godune, u vreme kada je ovaj katolički red bio zabranjen.

“Prema nekom israživanjima, mislilo se dugi niz godina da se radi o kući koja je služila kao letnjikovac. Međutim, najnovija istraživanja su donela neke nove podatke na osnovu kojih smatramo da je ona bila škola”, rekla je PR Zavoda za zaštitu spomenika kulture NS Aleksandra Zeković.

Kuću, kao arhitektonsko delo baroknog stila odlikuje jednostavno rešen spoljašnji izgled, masivna tehnika gradnje, ukupni volumen sa mansardnim krovom pokrivenim biber crepom, sa teškim rešetkama od kovanog gvožđa na prozorima, kao i zidana kapija sa dve velike kamene kugle pri tlu.

“S obzirom da je nastala u tom periodu kada je barok bio dominantan stil u gradnji i umetnosti, ona ima sve karakteristike baroknog stila, kako u eksterijeru, tako i u enterijeru. Što se tiče spoljašnjeg izgleda, te karakteristike se, pre svega, ogledaju u njenoj masivnosti, u tom masivnom krovu, u prozorima, u rešenjima na fasadi”, rekla je Zeković. 

Ova građevina pripada tipu takozvanih kuća u prirodi. Postavljena je uvučeno u odnosu na zakrivljenu ulicu.

 

Pravougaone je osnove, proširene na levoj strani uličnog dela. Nacrti za gradnju ove kuće koja je uspela da opstane kroz vekove nisu pronađeni, što je neobičnost sama po sebi.

“Iz razloga što je uspela da opstane toliko vremena, s obzirom da je dosta stara i da ostanje sačuvana u tom svom autentičnom obliku, kako u unutrašnjosti tako i u spoljašnjosti”, navodi ona. 

 

Sam naziv “Špilerova kuća” nastao je po vlasniku iz prve polovine XX veka, čiji potomci i danas ovde žive.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.