“Kulturna baština – participativni pristup

VIDEO K9: Međunarodna konferencija „Kulturna baština - participativni  pristup“ održana je u KC „Svilara“

0
62

Međunarodna konferencija „Kulturna baština – participativni pristup“ koju je Udruženje „Almašani“ priredilo u saradnji sa Faro mrežom Saveta Evrope, čiji je Udruženje član, održana je u Kulturnoj stanici „Svilara“. 

Prema rečima predsednika Udruženja „Almašani“ Marijana Majina, konferencija je predstavila nekoliko organizacija i projekata iz Vojvodine i Srbije i promovisala ideju da se, na inicijativu Udruženja „Almašani“, osnuje za sada neformalna mreža Faro Srbija, čijim radom bi koordinisalo to Udruženje.

Ovom prilikom član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić istakao je da je zajedničkim delovanjem uprave i civilnog sektora postignuto da Almaški kraj, iz kojeg je Novi Sad potekao, ima zaštićen status na nacionalnom nivou, a sada pored brojnih programskih aktivnosti, sledi i realizacija jednog od najvećih gradskih projekata, uređenje i rekonstrukcija ovog kraja.

Kako je na konferenciji rekao koordinator Faro mreže i odeljenja za kulturnu baštinu pri Savetu Evrope Frances Pla, Faro mreža je deo internacionalne konvencije Saveta Evrope koju je do sada usvojilo 28 zemlja.

On je dodao da je cilj okupljanja podrška jednoj od inicijativa Faro mreže kao i naglašavanje aktivne uloge građana u procesu zaštite kulturnog nasleđa.

Na centralnoj ovogodišnjoj konferenciji Faro mreže u Bordou govoriće predstavnica Udruženja „Almašani“ Violeta Đerković, koja će predstaviti sve što su Udruženje i Grad Novi Sad uradili na obnovi Almaškog kraja.

Tema tog skupa biće saradnja civilnog sektora sa institucijama, a novosadski primer dobre prakse otvoriće radni deo te konferencije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.