Kultura srpsko-američkih odnosa

VIDEO K9: U Novom Sadu su u toku Dani američke kulture ispunjeni brojnim sadržajima. Nemoguće je izbeći uticaj na naše društvo kulture zemlje koja je svetska super sila i s kojom naša država ima uglavnom kvalitetne državne odnose još od 1881. godine, smatraju u Centru za društvenu stabilnost.

0
18

Ne može se zaobići uticaj američke kulture na našu, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je reč o kulturi države koja je svetska super sila, čija je kultura prisutna u svakom delu planete, kažu u Centru za društvenu stabilnost i dodaju da se za naše društvo može reći da je u velikom delu amerikanizovano.

Kada je reč o političkim odnosima, srpsko-američki su kroz istoriju bili uglavnom kvalitetni i išli su uzlaznom putanjom, počev od njihovog uspostavljanja 1881. godine, kazao je Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost

To, ipak, kako je naveo, nije sprečilo dalje širenje američke kulture i američkog uticaja, takozvane meke moći, na ovim prostorima.

Uzrok podeljenoj percepciji Sjedinjenih Američkih Država koja postoji u našem društvu koje na američku kulturu gleda sa simpatijama, za razliku od politike koju vodi, verovano leži u tome što su Srbi ranije na Ameriku gledali kao na saveznike i nisu očekivali da će devedesetih biti na protivničkoj starni, naveo je Rajić.

On je zaključio da je nemoguće ignorisati uticaj američke kulture na naše društvo u svim segmentima, te da treba nastojati da se poprave unaprede odnosi na svim nivoima jer, kakve god tektonske promene se trenutno dešavale u svetu, treba biti svestan činjenice da su Amerikanci i dalje najuticajnija strana sila na ovom prostoru i da je bez dobrog odnosa s njima nemoguće mnogo toga ostvariti.

Geografija je, kako je istakao, u tom kontekstu neumoljiva jer delimo granice s brojnim NATO članicama s kojima naša zemlja mora naći zajednički jezik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.