“Kultura” sećanja u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941. godine, kustosi Narodnog muzeja Kraljevo organizovali su izložbu pod nazivom "Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo proživljava". Izložba na kojoj je prezentovano oko 50 slika, grafika i crteža, danas je svečano otvorena u Muzeju Vojvodine

349

Mapirani tragovi nacističkog nečoveštva sačuvani u istorijskim izvorima, u poimeničnoj evidenciji 2.196 streljanih talaca na gubilištu u lageru od 15. do 20. oktobra 1941. godine, govore o ličnim, porodičnim i demografskim gubicima. Izložba kroz dva segmenta govori o sigurno najtragičnijem događaju u dugoj istoriji kraljevačkog područja.

 

“U prvom delu, a to je istorijski deo baziran na analizi istorijskih izvora, od kojih je jedan od najvažnijih predstavljen, a to je spisak streljanih nastao još 1942. godine u provinijenciji okružnog načelstva, govori o samim žrtvama. Jer, rad istoričara u Narodnom muzeju u Kraljevu baziran je na personalizaciji žrtava, na pokušaju da se žrtve nazovu svojim imenom i prezimenom, za razliku od prakse koja je dugo vladala, da se pominju samo bezimene žrtve i licitira ukupnim brojevima”, rekla je Silvija Krejaković, iz Narodnog muzej a u Kraljevu.

Brojne žrtve odmazde regularne vojske nemačkog Vermahta, koje su streljale 100 civila za jednog ubijenog Nemca, odnosno 50 za ranjenog vojnika, bile su i iz drugih delova Srbije i Vojvodine, pa i iz Novog Sada, s obzirom da je Kraljevo u to vreme imalo razvijenu industriju i zapošljavalo građane iz svih krajeva.

 

“Pored suvih podataka i priče o samom događaju i načinu kako se pamtio,kako sama izložba akcentuje, “Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo proživljava”, izložen je i jedan broj slika koji se čuva u fundusu muzeja, koji je, ustvari, pripadao zbirci Jugoslovenski slikari za spomen-park. To je jedan od najtragičnijih događaja i mi, ustvari kroz ovu izložbu govorimo kako se on interpretirao kasnije, koliko je zloupotrebljavan i korišćen u politici, u ideologiji, naravno i umetnost tu strada, razumete”, objašnjava Suzana Novčić, iz Narodnog muzej a u Kraljevu.

Istorija je uvek bila noćna mora umetnosti, navela je Novčić, a ovde je, na možda najsuroviji način umetnost doživela svoje zloupotrebe. Najznačajniji slikari iz tog perioda sa prostora bivše Jugoslavije su, naime, poklonili svoja dela Spomen-parku u Kraljevu, projektu koji nikada nije do kraja realizovan.

“Taj mamutski muzej nije se realizovao, te slike su u vreme socijalizma završile po opštinskim kancelarijama. Kada su došle one strašne devedesete, kada je sve skidano i sklanjano kao nepotrebna baština, tako su i ove slike dobile etiketu nepotrebne baštine. Došle su u muzej sa tim predideološkim konstruktom i malo ko je hteo da se bavi njima …. da ih ne nabrajam ovim putem”, rekla je Novčić. 

Veliki su izgledi da će, prema rečima autora, izložba gostovati i u muzeju u Mariboru, s obzirom da je najmanja 50 Slovenaca streljano u lageru u Kraljevu.

Za Novosađane će ova izložba u Muzeju savremene umetnosti biti otvorena do 22. oktobra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here