“Kultura” sećanja u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941. godine, kustosi Narodnog muzeja Kraljevo organizovali su izložbu pod nazivom "Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo proživljava". Izložba na kojoj je prezentovano oko 50 slika, grafika i crteža, danas je svečano otvorena u Muzeju Vojvodine

402

Mapirani tragovi nacističkog nečoveštva sačuvani u istorijskim izvorima, u poimeničnoj evidenciji 2.196 streljanih talaca na gubilištu u lageru od 15. do 20. oktobra 1941. godine, govore o ličnim, porodičnim i demografskim gubicima. Izložba kroz dva segmenta govori o sigurno najtragičnijem događaju u dugoj istoriji kraljevačkog područja.

 

“U prvom delu, a to je istorijski deo baziran na analizi istorijskih izvora, od kojih je jedan od najvažnijih predstavljen, a to je spisak streljanih nastao još 1942. godine u provinijenciji okružnog načelstva, govori o samim žrtvama. Jer, rad istoričara u Narodnom muzeju u Kraljevu baziran je na personalizaciji žrtava, na pokušaju da se žrtve nazovu svojim imenom i prezimenom, za razliku od prakse koja je dugo vladala, da se pominju samo bezimene žrtve i licitira ukupnim brojevima”, rekla je Silvija Krejaković, iz Narodnog muzej a u Kraljevu.

Brojne žrtve odmazde regularne vojske nemačkog Vermahta, koje su streljale 100 civila za jednog ubijenog Nemca, odnosno 50 za ranjenog vojnika, bile su i iz drugih delova Srbije i Vojvodine, pa i iz Novog Sada, s obzirom da je Kraljevo u to vreme imalo razvijenu industriju i zapošljavalo građane iz svih krajeva.

 

“Pored suvih podataka i priče o samom događaju i načinu kako se pamtio,kako sama izložba akcentuje, “Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo proživljava”, izložen je i jedan broj slika koji se čuva u fundusu muzeja, koji je, ustvari, pripadao zbirci Jugoslovenski slikari za spomen-park. To je jedan od najtragičnijih događaja i mi, ustvari kroz ovu izložbu govorimo kako se on interpretirao kasnije, koliko je zloupotrebljavan i korišćen u politici, u ideologiji, naravno i umetnost tu strada, razumete”, objašnjava Suzana Novčić, iz Narodnog muzej a u Kraljevu.

Istorija je uvek bila noćna mora umetnosti, navela je Novčić, a ovde je, na možda najsuroviji način umetnost doživela svoje zloupotrebe. Najznačajniji slikari iz tog perioda sa prostora bivše Jugoslavije su, naime, poklonili svoja dela Spomen-parku u Kraljevu, projektu koji nikada nije do kraja realizovan.

“Taj mamutski muzej nije se realizovao, te slike su u vreme socijalizma završile po opštinskim kancelarijama. Kada su došle one strašne devedesete, kada je sve skidano i sklanjano kao nepotrebna baština, tako su i ove slike dobile etiketu nepotrebne baštine. Došle su u muzej sa tim predideološkim konstruktom i malo ko je hteo da se bavi njima …. da ih ne nabrajam ovim putem”, rekla je Novčić. 

Veliki su izgledi da će, prema rečima autora, izložba gostovati i u muzeju u Mariboru, s obzirom da je najmanja 50 Slovenaca streljano u lageru u Kraljevu.

Za Novosađane će ova izložba u Muzeju savremene umetnosti biti otvorena do 22. oktobra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.