Obnovljeno Matičarsko zdanje

VIDEO K9: Matičarsko zdanje u Železničkoj ulici dobro je poznata zgrada Novosađanima, koji pored nje prolaze svakodnevno, a onima koji su u njoj sklopili brak, zauvek je, na neki način, promenila život. Ovo reprezentativno zdanje u februaru je dobilo novo ruho, nakon restauracije stručnjaka iz Zavoda za zaštiti spomenika Novog Sada.

0
739

“Matičarsko zdanje je palata koja je sazidana krajem 19 veka i ona svedoči o životu više srednje klase, o njihovom stremljenju što se tiče nekih njenih estetskih ideala, kao i o materijalnim mogućnostima koje su im dozvoljavale da sagrade jedno dosta raskošno i za to vreme moderno izdanje. Samu palatu podigao je Feliks Parčetić, koji je svoju plemićku titulu dobio zahvaljujući zaslugama u radu na u napređenju života i kulture u gradu Novom Sadu, on je radio na unapređenju prosvete, na unapređenju urbanizacije grada i pre svega na usklađivanju odnosa i na unapređenju odnosa između Srba i Mađara. Pred kraj svog života je sazidao ovu palatu i ona predstavlja jednu od najraskošnijih i najreprezentativnijih palata u gradu Novom Sadu”, priča Aleksandru Zeković, poreparolka Zavoda za zaštitu spomenika Novog Sada.

Zdanje pripada epohi zrelog istorizma, pojasnila je Zeković, a karakteriše ga izuzetno raskošna, dekorativna fasada, na kojoj se ističe reprezentativni kolski ulaz, kao i masivni balkon sa pet konzola koje ga nose i gde je predstavljen stariji čovek sa pastirskim šeširom, što je retkost u našoj arhitekturi.

“Sama unutrašnjost zgrade je posebno zanimljiva, prilikom retauratosrsko konzervatorskih radova, devedesetih godina, otkriveni su slikarski elementi, to jest, svaka od svečanih sala ima na plafonu slikanu dekoraciju. To su alegorijski prikazi anđela i floralni ornamenti. Oni su u tom periodu restaurirani i konzervirani, tako da, vraćen im je onaj neki stari sjaj”, navela je Zeković.

Palata je početkom 20. veka u potpunosti obnovljena, nakon zato što je promenila vlasnika. Kupio ju je tadašnji predsednik jevrejske opštine, poznati zubar i javni radnik Arvin Kosovic. On uvodi novine u ovo zdanje, koje su bile retkost i u evropskim luksuznim palatama, poput unutrašnjeg vodovoda, kupatila sa kadama, sistema grejanja.

“Nakon prvog svetskog rata on kuću prodaje, a nakon drugog svetskog rata kuća postaje Matičarsko zdanje i tu funkciju ima do današnjeg dana. Ono što je zanimljivo za ovaj neki skorašnji period je da je kao što možete videti fasada u potpunosti obnovljena”, rekla je Zeković.

Zavod za zaštitu spomenika je od novembra prošle do februara ove godine obavio obimne radove na restauraciji ulične i dvorišne fasade i ajnforta, tako da ovo velelepno zdanje u centru Novog Sada i dalje obavlja svoju funkciju na najreprezentativniji način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.