Kultura na dlanu – saradnja Novog Sada i Segedina

VIDEO K9: Konferencija posvećena projektu „Kultura na dlanu“ održana je danas u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Projekat je fokusiran na promociju kulturnog nasleđa našeg grada i segedina, a realizuje se u okviru „Interreg IPA“ programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije.

0
478

Projekat „Kultura na dlanu“ je usredsređen na istraživanje, promociju i prezentaciju kulturne tradicije Segedina i Novog Sada, s ciljem unapređenja saradnje između dva grada u oblasti kulture i kulturnog turizma.

“Projektom smo usmereni na više ciljnih grupa, među njima su svakako organizatori kulturnih događaja i umetnici koji su afirmisani i neafirmisani, i oni će biti u nekim narednim fazama uvučeni u čitavu ovu priču gde će se zapravo praviti most između novosadskih umetnika i umetnika iz Segedina. Posebna ciljna grupa je lokalno stanovništvo i šire potencijalni turisti iz zemlje i inostranstva”, rekla je Aleksandra Dragin, koordinatorka projekta za Srbiju.

 

“Ovaj projekat će biti realizovan kroz portale, manifestacije koje će se odvijati, kroz razmenu kulturnog nasleđa koji će se dešavati između ova dva grada, jer ova dva grada kroz projekat ,,Kultura na dlanu” sagledavajući jedni druge prepoznaju ono što im je zajedničko, ali prepoznaju i ono što im je različito i što ih čini specifičnim i što se oni ustvari, međusobno dopunjuju u svom kultnom nasleđu”, pojasnio je Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu.

“Kultura na dlanu” takođe je obuhvatila i promociju Novog Sada, kao evropske prestonice kulture 2021. godine, kroz isticanje saradnje sa drugim gradovima regije.

“Najviše nas spaja kroz istoriju, pre svega ta multinacionalnost jer imamo puno Srba u Segedinu i Mađara u Novom Sadu, znači prožimaju nam se mentaliteti kultura, običaji i tradicija, a posebno je važno sa stanovišta Zavoda za zaštitu spomenika kulturno nasleđe. Imamo jako puno toga zajedničkog u arhitektonskom smislu i stilskom zajedničko graditeljsko nasleđe”, naglasio je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Projekat se realizuje kroz u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje čija je ukupna vrednost blizu 125 hiljada evra i trajaće godinu dana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.