Kraj drame u Drami SNP-a

VIDEO K9: Drama Srpskog narodnog pozorišta prošla je u prethodnim godinama kroz dosta buran period u kome nije funkcionisao timski rad među glumcima i ostalim saradnicima. Nakon toga bilo je više pokušaja bolje organizacije Drame i ansambla koji je za ve de direktora predložio Milovana Filipovića, koga je kasnije i sam upravnik predložio.

0
549

Svestan trenutka u kome preuzima ulogu vd direktora Drame SNP-a, Milovan Filipović prihvatio je poziv da obavlja ovu funkciju uz podršku svojih kolega iz ansambla, što je ponekad teško uklopiti sa glumačkim poslom.

 

“Jednostavno mora da se radi više. Nekako je vreme za odmor i porodicu smanjeno i ja se nadam da to neće biti konstanta jer prosto već sam na putu da celu sledeću godinu obezbedim u smislu produkcije, reditelja, sredstava za produkciju, tako da mislim kada se to bude desilo će biti lakše, jer zahvaljujući tom nekom izostanku predstava u prethodnoj sezoni ja sam namerio da u ovoj sezoni imamo nešto što bi moglo da se zove hiperprodukcija”, rekao je Milovan Filipović, vd direktor Drame SNP-a.

 

Kako je naveo tom hiperprodukcijom želi da nadoknadi sve što je propušteno kada nije bilo redovnih predstava i premijera. Zato je od septembra do danas održano već četiri premijere Drame SNP-a.

“Imali smo premijeru Fortinbas se napio na kamernoj sceni, zatim Otpor na kamernoj sceni, na velikoj sceni smo imali premijeru Vojvođanske rapsodije i na sceni Pera Dobrinović premijeru Anika i njena vremena po motivima Ive Andrića. Uskoro, već u januaru izlazi Sterijina Laža i paralaža na sceni Pera Dobrinović i komad Bilbord po tekstu Majkla Vukadinovića u režiji Petra Jovanovića – to će biti na kamernoj sceni. U februaru ćemo imati još dve premijere. Jedna je koprodukcija sa Umetničkom akademijom iz Osijeka Sema Šeparda “Pravi zapad” u režiji Dimitrij Pjera Udovičkog i Zoltan Puškaš režira Ilustrovanu enciklopediju nestajanja Božidara Kneževića – komad koji je  2016. na konkursu Sterijinog pozorja nagrađen prvom nagradom”, najavio je on. 

 

Plan Filipovića je Drama SNP-a u prvoj polovini 2018. godine ima osam do devet premijera iz opusa i domaćih i stranih tekstova, klasike i savremenih komada.

“I nešto manje savremene strane komade, kao što su Tenesi Vilijams, Sem Šepard, zatim imaćemo i Artura Milera jedno veoma zanimljivo dramsko delo “Veštice iz Salema” u režiji Nikite Milivojevića i taj komad bi trebalo da otvori narednu sezonu”, kazao je direktor Drame. 

 

SNP je ustanova koja ima velike kapacitete, dobre resurse ali i nešto manje finansije u poslednje vreme, istakao je Filipović,dodajući da u takvim slučajevima dobro dođu koprodukcije sa drugim pozorištima, čime se zadržava nivo produkcije na koju je
SNP navikao svoju publiku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.