Kultura dostupna studentima

VIDEO K9: Protokol o saradnji potpisan je danas između Univerziteta u Novom Sadu i Galerije Matice srpske u Rektoratu. CIlj uspostavljanja saradnje je unapređenje kvaliteta naučno-istraživačkog, umetničkog i obrazovnog rada kroz zajedničko delovanje, a posebne pogodnosti predviđene su za studente.

0
446

Povod za potpisivanje ovog Protokola je, pre svega, dobra saradnja koja je postojala u prethodnim godinama između Univerziteta i Galerije, te ovaj Protokol predstavlja samo krunu svega što je do sada zajedničkim snagama urađeno, istaknuto je prilikom potpisivanja dokumenta.

“Činilo nam se da je ovo pravi momenat da nekako ukrstimo svoje delatnosti i da ovaj protokol počne da se realizuje jednom izložbom koja će biti priređena u zgradi Rektorata, gde će se predstaviti i istorija i najznačajnija dela iz naše kolekcije, ali isto tako smo želeli da u godini jubileja skrenemo pažnju i na važnost Galerije, na naše stalne postavke, ali i na mogućnost saradnje sa Univerzitetom i da, zapravo, omogućimo svim studentima novosadskog Univerziteta besplatan ulaz tokom 2017. godine, kao i da pokrenemo jednu seriju predavanja koju bismo realizovali zajednički”, rekla je Tijana Palkovljević Bugarski u ime Galerija Matice srpske.

Protokol će omogućiti organizaciju zajedničkih izložbi, pozajmicu dela iz depoa Galerije Matice srpske i njihovo izlaganje u prostorijama Univerziteta, zatim zajedničku organizaciju događaja, organizovanje edukativnih programa, kao i ugovaranje poslova iz oblasti konzervacije i restauracije.

“Zaključenjem ovog protokola o saradnji ćemo napravti značajan iskorak kojim ćemo omogućiti da umetnička dela kojima raspolaže Galerija Matice srpske budu dostupna našoj akademskoj zajednici ovde u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, ili, da budem precizniji, u Izložbenom paviljonu i nekim drugim prostorijama koje imamo na raspolaganju za takve aktivnosti”, naveo je prof. dr Dušan Nikolić, rekor novosadskog Univerziteta.

Nikolić je ocenio i da zainteresovanost studenata za kulturu i sadržaje koje nude ustanove kulture, među kojima i Galerija Matice srpske nije na očekivanom nivou.

“Očekivali smo da će izložbe koje priređujemo ovde biti posećene od strane velikog broja studenata, ali to se, zaista, nije ostvarilo. Međutim, činimo napore da nešto promenimo i upravo ovaj sporazum o saradnji sa Galerijom Matice srpske treba da doprinese tome, zato što će postavke koje ćemo imati ovde biti jedan snažan motiv, iskreno verujem, za mlade  ljude da dolaze i da steknu naviku da češće dolaze na izložbe koje organizujemo”, kazao je Nikolić.

Rektor je naveo i da Univerzitet očekuje veliki broj studenta koji će doći na UNS kroz Erasmus+ program, te dodao da će i oni biti u prilici da se upoznaju sa našom tradicijom i kulturom upravo kroz uspostavljenu saradnju sa Galerijom Matice srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.