KULTURA BEZ PODRŠKE DRŽAVE?!

Prva epizoda dramske trilogije "Ravna Gora" Radoša Bajića sinoć je pretpremijerno prikazana u bioskopu "Sinepleks" u Kragujevcu. Reditelj Radoš Bajić podsetio je da je ovo prvi ciklus jedne sveobuhvatne dramske trilogije koja bi trebalo da pokrije kompletno istorijsko vreme Drugog svetskog rata u Srbiji.

1493
U središtu događaja prve epizoda, koja nosi naziv “Napad”, jesu sudbonosni trenuci neposredno pred agresiju Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovanje Beograda, 6. aprila 1941. godine.
[quote_box_center]On je objasnio da Ravna Gora obeležava pojavu patriotskih slobodarskih pokreta koji nisu hteli da priznaju okupaciju i krenuli u neki oblik organizovanog otpora. Takođe, serija nije dokumentarno-feljtonistička koja ima ambicija da ispravlja krivu Drinu ili polemiše sa istorijskim faktima, naglasio je Bajić. Reditelj je istakao da Ravna Gora želi da podseti na tri moralne kategorije u srpskom narodu – osećanje nacionalne pripadnosti, slobodarstvo našeg naroda i da povrati u naš rečnik reč – patriotizam.[/quote_box_center]
Bajić je otkrio da je država prema ovom projektu imala “”ignorantski odnos””. Prema njegovim rečima, pojedinci iz vlasti koji “lagodno troše novac poreskih obveznika, a pritom su obavezni da misle o duhovnom statusu srpskog naroda, nisu mrdnuli prstom da se zainteresuju i vide kakav je ovo projekat”.
Emitovanje serije počinje 10. novembra na prvom programu Radio televizije Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.