Kulttura u Novom Sadu

VIDEO K9: Pre par dana je izašao prvi broj časopisa Kultura, koji se bavi kulturom u Novom Sadu. Časopis je deo multimedijalne medijske platforme koja treba da unapredi zastupljenost kulture na lokalnoj medijskoj sceni, rekla je u emisiji Otvoreni ekran urednica časopisa Nataša Gvozdenović.

1623

Koncept časopisa Kulttura zamišljen je u otvorenoj formi koja omogućava različite pristupe i različita promišljanja o raznim temama, rekla je urednica časopisa, a u prvom broju akcenat je stavljen na vizuelnu umetnost i umetnike Petra Mirković i Tadiju Janičića.

“Obojica novosadski đaci koji imaju vrlo ozbiljne biografije i vrlo su dobro pozicionirani na onome što je svetska umetnička scena, odnosno, umetničko tržište, već ozbiljan niz godina. Osim toga, oni imaju atelje u Kineskoj četvrti koja je, opet, okosnica Projekta 2021, kada ćemo biti Evropska prestonica kulture, jer i izdavač časopisa je Fondacija 2021”, navela je Gvozdenović.

Časopis Kulttura sugrađani mogu pronaći u gradskim kulturnim institucijama i brojnim kafeima, a biće distupan i čitaocima u Beogradu i Rijeci, koja će biti Evropska prestonica kulture 2020. godine.

“Inače, časopis se, naravno, neće baviti samo dešavanjima u Novom Sadu, baviće se i dešavanjima u regionu i šire, naravno, temama koje smatramo i procenjujemo da su aktuelne ili izazovne na bilo koji način”, kazala je Gvozdenović.

Časopis je pokrenut da bi se stvorio prostor za promociju i afirmaciju kulturnih sadržaja i dešavanja ustanova kulture i pojedinaca, a mesta za nadogradnju uvek ima.

“Prosto će se uključivati različiti saradnici koji će se baviti različitim temama, kako onima koje dobro poznajemo, eventualno ličnosti ili teme, a da se propituju na nekakve načine koji su novi i drugačiji. Isto tako, ono što je veoma važno, to je da se osvetle neki novi ljudi koji se bave umetnošću”, rekla je Gvozdenović.

Kulturni vodič, zanimljivi intervjui, aktuelne teme, okosnica su ovog časopisa koji je obradovao brojne sugrađane. Za početak je sasvim dovoljno, zaključila je Gvozdenović, da zainteresovani prelistaju časopis, pročitaju ono što im je zanimljivo, prelistaju repertoare i posete neka od najavljenih kulturnih dešavanja u gradu.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran”možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.