Kućni ljubimci i fobije

VIDEO K9: Zdrav, veseo i poslušan kućni ljubimac san je svakog odgovornog vlasnika koji vodi računa o fizičkom, ali i psihičkom stanju svog psa ili mačke.

0
23

Briga o kućnom ljubimcu podrazumeva i vođenje računa o njegovom psihofizičkom zdravlju.

Pri tom je važno tretirati uočene poremećaje, bilo da su oni fizičke ili psihološke prirode, jer ni kućni ljubimci nisu imuni na strahove, anksioznost, fobije i slično, koji dovode do poremećaja u ponašanju, pa i fizičkog oboljevanja, naročito kod pasa.

Ovakva stanja kod pasa u svojoj bazi imaju emotivni stres i emotivnu promenu, a emocije su regulisane neuro-endokrinim sistemom, kaže dr vet. med. Dunja Kovač, bihejvioristkinja.

Pas je tokom 19.000 godina suživota sa čovekom izgubio svoju predatorsku prirodu i postao zavisan od njega. Sa mačkama, koje su ljudski mezimci tek 7.000 do 8.000 godine, sa druge strane, ima manje posla kada je reč o poremećajima u ponašanju, navodi dr Kovač.

Ipak, postoje i određeni poremećaji ponašanja kod mačaka, a najčešći sa kojima se vlasnici njoj obraćaju za pomoć su agresije, bilo na ukućane, bilo na druge mačke, ukoliko ih ima više u domaćinstvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.