KRVOPROLIĆE I HAPŠENJE U KAIRU

498

VIDEO K9: Bezbednosne snage Egipta počele su da uklanjaju kampove demonstranata koji su tražili vraćanje svrgnutog predsednika Muhameda Morsija. Uhapšeno je nekoliko lidera egipatskog pokreta Muslimanska braća.  Ovo prati i manipulacija brojkama o broju žrtava. 

Pokret “Muslimanska braća” tvrdi da je u današnjoj operaciji poginulo 600 ljudi, dok egipatske vlasti to demantuju. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da ubijeno četvoro osoba. Rojters je prethodno izvestio da je poginulo oko 30 ljudi, dok je dopisnik Agencije Frans pres rekao da su  da su ubijene najmanje 43 osobe. Ono što se zasigurno zna jeste da je najmanje 250 ljudi poginulo u sukobima od 3. jula kada je Mursi svrgnut u vojnom puču.  

Snage bezbednosti uspele su da sruše većinu šatora koje su na trgu postavili demonstranti. Policija je oklopnim vozilima i buldožerima opkolila kamp i koristila suzavac.Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da sada imaju “totalnu kontrolu” nad manjim kampom.  

Ova dešavanja predstavljaju najnoviji vrhunac nasilja u Egiptu. Situacija se ne smiruje od 2011. godine, kada je svgrnut autokratski predsednik Hosni Mubarak, a Morsi naredne godine izabran za predsednika. Međutim, on nije uspeo da zemlju izvuče iz krize, pa je svrgnut sa vlasti 3. jula.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.