Krv je lek koji se ne može kupiti

VIDEO K9: Česti apeli upućeni iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, a i Srbije, ukazuju na veliki problema sa kojim je danas suočena transfuziologija u našoj zemlji, rekla je u našem Otvorenom ekranu prof. dr Branislava Belić, hematološkinja i članica Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

0
36

Vojvodina je nekada imala najviše zaliha krvi i mogla da je ustupi i za pacijente koji se iz pokrajine leče u Beogradu, a i da sve klinike i instituti u Novom sadu imaju dovoljne količine, navela je dr Belić.

Ono što može da se uradi, a što se nekada i radilo, kako je rekla, jeste da se poveća motivacija davalaca i davalaštva.

Ozbiljnijim radom i saradnjom sa Crvenim krstom, smatra dr Belić, upravo bi zdravstveni radnici morali da budu uključeni u animaciju i motivaciju davalaca da bi se njihov broj povećao.

Prilikom izmena u zdravstvenom sistemu, kako je rekla, trebalo je menjati i unapređivati ono što nevalja, a ostaviti ono što dobro funkcioniše.

Podsetila je da su nekada postojale brojne privilegije i pogodnosti za one koji se odluče na davalaštvo krvi te dodala da po zakanu brojni benefiti postoje i danas, ali ih davaoci dosta teško mogu da ostvare pa ostaju razočarani.

Krv je još uvek jedini lek koji ne može nigde da se kupi i veoma je značajno da se ceni dobrovoljni davalac, zaključila je dr Belić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.