Krstaši se vraćaju u Srbiju

VIDEO K9: Danas, na Svetski dan divljih vrsta, stiže nam lepa vest iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije o povratku orlova krstaša u našu zemlju.

0
13

Gubitak prirodnog staništa, požari, klimatske promene, ilegalne trgovine i prekomerni lov dovode do toga da su mnoge divlje vrste ugrožene, a neke su, nažalost potpuno istrebljene.

Kako bi podigle svest o pretnjama po opstanak biljnog i životinjskog sveta, Ujedinjene nacije su 3. mart proglasile za Svetski dan divljih vrsta.

Lepa vest je da su u Srbiji su tokom januara i februara na više lokacija zabeleženi mladi orlovi krstaši (lat. Aquila heliaca), kritično ugrožena vrsta koja krasi naš nacionalni grb.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak 13 mladih orlova krstaša.

Ornitolozi kažu da je ovo dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije krstaša u Srbiji.

Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti ove vrste, pre svega članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija od jednog para 2016. godeine, danas broji tri gnezdeća para orlova krstaša.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.