Krpelji vrebaju iz trave

VIDEO K9: Predstojeće praznične dane mnogi naši sugrađani iskoristiće za boravak u prirodi. Pri tom bi trebali da budu oprezni i zaštite se od insekata i krpelja koji neretko mogu da upropaste boravak pod vedrim nebom. Ciklonizacija je ovih dana pojačala svoje aktivnosti na suzbijanju tih parazita, rekao je Dario Aćimović u emisiji Otvoreni ekran.

0
290

Usled sve izraženije promene klimatskih uslova, krpelji na ovim prostorima sve su manje samo sezonski problem.

Činjenica je da su ovi nametnici koji su i potencijalni prenosioci opasnih bolesti, poslednjih decenija aktivni i tokom jeseni, sve do zime tokom koje su u stanju hibernacije.

“Dešavalo se da ljudi ‘pokupe’ krpelja i u sred zime, na snegu, ako je on bio na nekom žbunu, pa na neki način pao na kožu ili kosu, gde je toplo, on će se aktivirati i krenuti da se hrane”, rekao je Aćimović.

Krpelji su potencijalni prenosioci bakterijske Lajmske bolesti, koja zahvata kožu, zglobove, srce i centralni nervni sistem. Međutim, da bi krpelj preneo ovu bolest, potrebno je da bude zakačen na kožu najmanje 6 do 48 sati, što ostavlja dovoljno vremena za njegovo pravovremeno uklanjanje.

“To je upravo ono što mi stalno govorimo. Posle svakog boravka u prirodi, u zelenilu i ostalom, pregledajte se, pregledajte decu, pregledajte kućne ljubimce. Ako se odmah uoči krpelj, verovatnoća da on prenese neku zaraznu bolest je jako mala, naravno, pod uslovom da se izvadi kako treba”, naveo je Aćimović.

Iz tog razloga je važno da krpelja ukloni stručno lice, odnosno lekar ili veterinar, kako se ne bi desilo da deo ovok paukolikog ektoparazita ostane u koži.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.