Krov nije dočekao opravku

VIDEO K9: Krov kuće stare više od veka u ulici Vuka Karadžića 2a u širem centru Novog Sada, skoro potpuno se srušio juče oko podneva kada je usled pucanja jedne od nosećih drvenih greda popustila cela krovna konstrukcija.

535

U pitanju je objekat Slovačke evangelističke crkve u kome je bio smešten Slovački kulturni centar „Pavel Jožef Šafarik“, a koji je već duže vreme bio u veoma lošem stanju. U narednim minutima bićete u prilici da vidite ekskluzivan snimak momenta kada je do nesreće došlo.

Činjenica da je prostor ispred Slovačkog doma kulture u ulici Vuka Karadžića bio ograđen u najvećoj meri objašnjava zašto je ovakav nesvakidašnji događaj protekao bez ozbiljnijih posledica po slučajne prolaznike ili korisnike Doma. A moglo je biti i drugačije imajući u vidu da se 10-tak kubika crepa, ogromnih, drvenih greda, cigle i šuta srušili tačno na pešačku stazu u dužini cele kuće i delu puta u ulici. Gradski inspektor u pratnji policije i komunalnih policajaca zabranio je dalje korišćenje urušenog dela kuće, a Elektrodistribucija je isključila struju u objektu.

Tokom jučerašnjeg dana radnici JKP „Stan“ su počeli sa raščišćavanjem oko 10 kubika ostataka krovne konstrukcije i na tom poslu je angažovana i teška mehanizacija.

Podsetimo, slovačka evangelistička crkva u više navrata je ukazivala nadležnima na opasnost od oštećenja kuće mogućnost da dođe do rušenja. Nakon obraćanja Slovačke evangelističke Crkve i zahteva da se hitno sanira oštećenja na kući čiji je deo koristio Slovački kulturni centar”Pavel Jožef Šafarik”, građevinska inspekcija naložila je da se obezbedi okolina objekta dok se ne dobije dozvola za saniranje štete. Međutim, očito je stepen oštećenja bio toliki da je tokom jučerašnjeg dana krov jednostavno popustio.

Unutar zgrade u koju je trenutno zabranjeno ući nalazi se vredna biblioteka, kao i ostali rekviziti slovačkog kulturnog društva

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.