Krosopera SNP-a

VIDEO K9: Ljubiteljima opere Srpsko narodno pozorište kroz dve godine priuštiće jedinstvenu premijeru opere sa tri zasebna čina. Reč je o projektu Kreativne Evrope koji opera našeg pozorišta realizuje sa operskim kućama iz Italije i Austrije.

0
525

Glavni cilj projekta koji udružuje tri evropske operske kuće je koprodukcija na operi koja će imati tri zasebna čina.

Zasnovana je na problemu interkulturalnog sukoba i integracija, a priče vezane za nedavne migracije prema zemljama Evropske unije.

“Projekat je pod temom i opera treba da nosi naziv “Drugost: strah i otkiće” bavi se migracijama, ne smao evropskim, koje su sada vrlo aktuelne, nego i ovima koje su se dešavalo proteklih par decenija kod nas”, rekla je Senka Petrović, projektni menadžer SNP-a.

Svaki od činova biće izveden na maternjem jeziku pozorišta učesnika – srpskom, nemačkom i italijanskom, a titlovi će biti prevedeni na zvanične jezike države u kojima će opera biti izvođena.

“Sada trenutno možemo da kažemo da projekat traje dobro i da se Srpsko narodno pozorište pokazalo da može da stane rame uz rame sa najvećim evropskim kućama i da je dobar partner Evropskoj uniji i programu Kreativnoj Evropi”, navela je Petrović.

CrossOpera “Drugost: strah i otkiće” je projekat Kreativne Evrope koji udružuje SNP sa operskim pozorištima iz austrijskog Linca i Teatro Comunale do Modena iz Italije.

Prve probe planirane su početkom 2019. godine i odvijaće se u fazama, zbog toga što je jedan od ciljeva ovog projekta transmobilnost i transnacionalnost. Premijera je najavljena za maj 2020. godine u svim teatrima učesnicama projekta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.