Krivolov treba kazniti

VIDEO K9: U Srbiji godišnje u krivolovu bude ubijeno između 125 hiljada i 170 hiljada ptica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Osim ptica, na meti su i druge životinje kao što su medvedi, vukovi.

0
522

U Srbiji je oduvek postojao krivolov, međutim sada je sve izražajniji.

U Srbiji sada ima svega 80 medveda od kojih je većina na planini Tari. Najveći problem predstavljaju krivolovci koji ubijaju zaštićene vrste ptica.

“Što se tiče životinja, najizraženiji krivolov je na ptice, pošto su ptice i najbrojnije u životnoj sredini od krupnih kičmenjaka. Obično tokom leta imamo problem sa krivolovom na neke vrste ptica koje su čak i lovne vrste, to su na primer prepelice, grlice”, naveo je dr Slobodan Puzović iz Zavoda za zaštitu prirode.

Nekoliko grlica ubijeno je u krivolovu sa namerom da se prokrijumčare iz zemlje. Ugrožena su vrsta i u Srbiji je lov na njih zabranjen. Ova vrsta ptice je i na evropskoj crvenoj listi ugroženih ptica.

“Sada je sezona prošla. 28 februara je završena sezona lova na patke i guske. Ona počinje na jesen i tu imamo velike probleme, a naročito na velikim rekama kao što je Dunav, pa čak i u zoni zaštićenih dobara, kao što je dunavski deo Ramsarskog područja. Mnogo lovaca tamo dolazi, puno se puca i među tim odstranjenim pticama ima mnogo vrsta koje su strogo zabranjeni za lov”, rekao je dr Puzović.

Puzović smatra da nam nedostaje edukacija i kaznena politika, jer u suprotnom do ovakvih situacija ne bi dolazilo. Takođe, važno je i da oni koji ubiju životinju koje pod zaštitom, budu uhvaćeni i primereno kažnjeni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.