Krivolov prepelica u Sremskoj Mitrovici

VIDEO K9: Tri slučaja nezakonitog lova prepelice otkrio je Tim za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Krivolov je otkriven u okolini Sremske Mitrovice u noći između petka i subote, a protiv počinioca je pokrenut odgovarajući prekršajni postupak.

0
394

Tim za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je uz asistenciju policije, zatekla izvesnog M.K. iz Sremske Mitrovice u vršenju nezakonitog lova na jednoj od tri lokacije, u ataru sela Veliki Radinci.

Kod njega su pronađene 3 krivolovljene prepelice, a nakon uviđaja zaplenjena je i elektronska vabilica čija je upotreba u lovu zabranjena zakonom. To što je osumnjičeni zatečen sam u vršenju ovog dela je prekršaj više, s obzirom da je lov sitne divljači, uključujući i prepelice, dozvoljeno vršiti jedino u grupi lovaca s najmanje tri člana.

“Kada govorimo o krivolovu uz korišćenje elektronskih vabilica za prepelice to je, možemo slobodno reći, najčešći oblik krivolova u Srbiji. Lov na prepelicu koja je lov od 1. avgusta do kraja septembra je među lovcima jedan od atraktivnijih lovova, a budući da se populacija prepelica u poslednjih nekoliko godina značajno smanjila, oni sve češće koriste zakonom zabranjene elektronake vabilice koje su u zakonu okarakterisane kao sredstvo za masovno uništavanje divljači”, rekao je za Kanal 9 Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Elektronske vabilice, kako je objasnio, služe da na određenu parcelu privuku što veći broj prepelica. Na taj način krivolovci mogu da ubiju i do deset puta više tih ptica, nego što bi bilo učinjeno u legalnom lovu.

Sa policijom koja, prema rečima Kneževića, odgovorno radi svoj posao, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ima odličnu saradnju.

“Ono što nas zabrinjava jeste što nadležne službe u čijoj nadležnosti je slučaj krivolova, a to je Šumarsko-lovna inspekcija gotovo da ne postoje na terenu. Evo, iz godine u godinu se suočavamo da prosto je reakcija Šumarsko-lovne inspekcije gotovo neprimetna. Njih nema na terenu. Slučajevi do kojih oni dolaze su nama nepoznati. Čak možemo biti slobodni da kažemo da verujemo da njih nema. Tako da apelujemo na Šumarsko-lovnu inspekciju da krene da se bavi aktivnostima, odnosno sprečavanjem krivičnih dela iz delokruga njihove nadležnosti”, kazao je Knežević.

Izjave i dokazi sa uviđaja prosleđeni su dežurnom javnom tužiocu koji će dalje odlučivati u ovom slučaju. Prepelica je migratorna vrsta ptica i sada je u periodu početka seobe za Afriku, rekao je Knežević, pa je ovakvo stanje na terenu veoma zabrinjavajuće.

“Evropska praksa je, da se te vrste ne love i ta praksa mora zaživeti isto kod nas. Imamo obavezu i u procesu smo pristupanja Evropskoj Uniji, da naše zakonodavstvo uskladimo sa zakonodavstvom Evropske Unije. Ovo je svakako jedna od stavki na tom putu. Tako da moramo uskladiti i svoje zakonodavstvo, ali i prosto odgvorno se ponašati prema prirodi i ne uništavati je”, istakao je Knežević.

Ovi novi otkriveni slučajevi potvrdili su, kako je rekao, ranija saznanja da se prepelice masovno krivolove, zbog čega je njihova brojnost značajno opala, te da bi da bi trajna zabrana lova na ovu vrstu ptice selice bila jedino rešenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.