Krivično pravo u zaštiti životne sredine

VIDEO K9: Na regionalnoj konferenciji "Životna sredina i krivičnopravni instrumenti zaštite" danas je razgovarano o mogućnostima i modelima pravne zaštite životnog okruženja i važnosti njihovog uspostavljanja.

0
110

U Skupštini Vojvodine održanaje Regionalna stručna konferencija „Životna sredina i krivičnopravni instrumenti zaštite“ organizovana zajedničkom inicijativom pokrajinskog parlamenta, Višeg suda u Novom Sadu, Udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu i Advokatske komore Vojvodine.

Pored važnosti današnje teme, veoma bitan je i regionalni karakter konferencije zato što je pitanje zaštite životne sredine civilizacijsko, a problemi, pojave i krivična dela često su teritorijalno povezani, rekao je ovom prilikom predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor.

Prema rečima predsednika Višeg suda u Novom Sadu, Miroslava Alimpića, krivičnopravni instrumenti zaštite životne sredine veoma su aktuelno pitanje, posebno nakon otvaranja Klastera 4, odnosno Poglavlja 21 u pregovaračkom procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Prevencija, ma kakva ona bila, nije dovoljna za očuvanje životne sredine i bez krivičnog prava nema adekvatne zaštite, smatra predsednik Udruženja za krivično pravnu teoriju i praksu i redovni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Stanko Bejatović.

Na otvaranju konferencije učesnicima su se obratili i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš, glavni i odgovorni urednik Glasnika Advokatske komore Vojvodine Aleksandar Todorović, direktor Pravosudne akademije u Beogradu Nenad Vujić, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Tanja Bugarski, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu dr Ivana Stevanović i načelnik Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Živica Munćan.

U stručnom delu konferencije iskustva o ovoj oblasti predstavili su eksperti iz Republike Srbije, Republike Srpske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, a na konferenciji je diskutovano o krivičnom zakonodavstvu i međunarodnim pravnim standardima u vezi sa krivičnim delima protiv životne sredine, prevenciji prirodnih katastrofa i zaštiti prirodnih resursa, međunarodnim aspektima krivične inkriminacije čiji je predmet zaštita životne sredine, krivičnopravnim instrumentima zaštite životne sredine i brojnim drugim značajnim i srodnim temama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.