Krivična prijava protiv psihijatra koji je upisivao lažne dijagnoze

Protiv nekadašnjeg psihijatra Doma zdravlja na Paliluli podneta je krivična prijava i on će u sklopu istrage biti saslušan, potvrđeno je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

0
78

Lekar se, kako je ranije pisao BIRN, sumnjiči da je brojnim pacijentima upisivao dijagnoze teških psihijatrijskih i neuroloških bolesti od kojih oni nisu bolovali.

Tužilaštvo je reagovalo nakon tekstova BIRN-a u kojima su preneta svedočenja pacijenata i lekara o tome kako je psihijatar upisivao lažne dijagnoze u elektronske kartone svojih pacijenata, kao i o ulozi Doma zdravlja Palilula u pokušaju sprovođenja kliničke studije leka pimavanserina. Pojedinim pacijentima upisano je i više od 30 različitih dijagnoza.

Protiv tog lekara je podneta krivična prijava za falsifikovanje službene isprave nakon što je policija prikupila potrebna obaveštenja i razgovarala sa pet oštećenih pacijenata. Prvo tužilaštvo je formiralo predmet početkom oktobra, odmah nakon BIRN-ovog teksta, i poslalo nadležnoj policijskoj upravi nalog da se prikupe sva potrebna obaveštenja u vezi sa tim slučajem.

Za problem se saznalo početkom prošle godine, kada su Domu zdravlja na Paliluli počeli da se javljaju pacijenti koji nisu mogli da ostvare neka svoja prava, poput zaposlenja, jer im je u zdravstvenom kartonu stajalo da boluju od teških psihijatrijskih i neuroloških bolesti.

Manipulisanje dijagnozama poklopilo se sa periodom kada je taj psihijatar krenuo u proces sprovođenja kliničkog ispitivanja leka pimavanserina.

Studija na kraju nije ni sprovedena.

Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva pozivaju građane koji imaju karton u Domu zdravlja na Paliluli da ga pogledaju i prijave im ako podaci nisu tačni.

(BIRN)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.