Kritična masa u petak

VIDEO K9: Novosadska kritična masa, događaj u okviru kojeg biciklisti učestvuju u grupnoj vožnji širom grada na svojim dvotočkašima, tradicionalano će, poslednjeg petka u mesecu, biti održan i sutra u našem gradu. Biciklisti će krenuti u 18 časova iz Limanskog parka i voziće do Klise, najavljuju organizatori.

0
21

Kritična masa je tradicionalna grupna vožnja biciklista kroz Novi Sad, poslednjeg petka u mesecu, a cilj im je da ukažu na svoje prisustvo u saobraćaju, predstave bicikl kao prevozno sredstvo pogodno za vožnju gradom i da utiču na nadležne da obezbede što kvalitetniju biciklističku infrastrukturu.

Na jednočasovnu vožnju kroz grad biciklisti će krenuti iz Limanskog parka u 18 časova, a završiće je na Sentandrejskom putu na Klisi kod bazena, nakon čega je planirana i projekcija filma.

Novosadska biciklistička inicijativa pozvala je sve učesnike da pripreme svetla na dvotočkašima, ponesu garderobu u slučaju zahlađenja i da drže distancu.

Kritična masa je biciklistički događaj poznat u svetu još od septembra 1992. godine, kada je u San Francisku održan pod nazivom „Commute clot“. Naredno okupljanje biciklista i njihova druga vožnja nazvana je „Kritična masa“ na osnovu dela dokumentarnog filma Teda Vajta, koji je prikazao biciklističku kulturu u različitim državama sveta.

Danas se organizuje u više od 400 gradova u svetu radi ukazivanja na probleme sa kojima se biciklisti susreću i radi promocije zdravog načina života.

U Novom Sadu pokrenula ga je Novosadska biciklistička inicijativa, negujući nepolitični karakter i formu masovne vožnje, a ne protesta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.