Kritična masa: “Ne napredujemo”

VIDEO K9: Biciklisti se u Novom Sadu sutra okupljaju u novu kritičnu masu koja će, pod parolom "Ne napredujemo", biti vožena sa ciljem da ukažu na bezbednost dvotočkaša u saobraćaju u Srbiji.

0
51

Novosadsku Kritičnu masu u avgustu biciklisti u petak posvećuju temi od nacionalnog značaja, a to su izmene zakona o bezbednosti saobraćaja.

Prema Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, predložene izmene zakona su propuštena prilika za povećanje bezbednosti biciklista, dok se za trotinete uvode destimulišuća rešenja.

Grupna vožnja biciklista od 10 kilometara gradskim ulicama će krenuti u 17 časova iz Limanskog parka, a građani mogu da joj se pridruže na bilo kojoj usputnoj lokaciji.

Vladimir Zdravković, član Upravnog odbora NSBI, podseća da su poslednji put uspešno promenili zakon pre nekoliko godina uvođenjem obaveznog nošenja kacige i prsluka biciklista učesnika u saobraćaju. Studije pokazuju, međutim, da ove mere ne umanjuju broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju biciklisti, ali ono što ima uticaja je, naglasio je on, unapređenje bezbedne saobraćajne infrastrukture i edukacija. Ono što se na tom polju čini u Novom Sadu, trebalo bi primeniti i na nacionalnom nivou, smatra Zdravković.

U NSBI ocenjuju da je proces javne rasprave nadležno ministarstvo vodilo kao ispunjavanje forme i da je predlog izmena zakona došao pred narodne poslanike uz odbacivanje gotovo svih predloga koja su udruženja u oblasti biciklističkog saobraćaja iznela sa ciljem poboljšanja bezbednosti biciklista i trotinetaša.

Među tim predlozima nalazile su se promene koje se odnose na obavezno rastojanje prilikom preticanja, kretanje u kontra-smeru, koje u Novom Sadu postoji više od decenije,  mogućnost korišćenja žute trake, pojašnjenje kretanja biciklista u pešačkoj zoni, ali i sugestije da se električni trotineti izjednače sa biciklistima te zabrana vožnje bicikla deci mlađoj od 12 godina na ulicama bez nadzora, kao i zakonsko regulisanje prevoza dece u dečjim prikolicama za bicikle.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.