Krila Svjetlane Timotić

VIDEO K9: Novosađanka Svjetlana Timotić je jedna od šest ovogodišnjih dobitnica Nagrade za hrabrost koju dodeljuje Svetska Fondacija "Žene imaju krila". Uz Ivanu Nikolić, još jednu članicu "Iz kruga Vojvodina", Svjetlana je u emisiji Otvoreni ekran rekla da je u Srbiji zaista potrebna hrabrost u razbijanju predrasuda prema ženama sa invaliditetom.

779

U obrazloženju Nagrade hrabrosti stoji da je Svjetlana jedna od najaktivnijih žena koje se bave pitanjima ženskih prava i perspektivama žena sa invaliditetom u srpskom društvu i u feminističkom pokretu u Srbiji.

Timotić smatra da je ovo priznanje, između ostalog, dobila za angažovanje kroz organizaciju Iz kruga Vojvodina na podizanju svesti o dvostrukoj diskriminaciji žena sa invaliditetom.

“Ono zbog čega sam još ja dobitnica nagrade jeste, u stvari, prepoznavanje žena sa invaliditetom kao žrtava nasilja, što je prepoznato u mom radu i u radu organizacije”, rekla je Timotić.

Svake godine Fondacija Žene imaju krila dodeljuje Nagradu hrabrosti ženama širom sveta koje žive u hrabrom duhu Amelije Earhart, američke pionirke avijacije i aktivistkinje koja se borila za prava žena.

U društvu kao što je naše, bremenito različitim problemima, potrebna je hrabrost u radu na tome da se žene sa invaliditetom prepoznaju kao aktivne članice društva, navela je Tomotić, ali i da se progovori o nasilju i porodičnom nasilju nad njima.

“Sam izlazak iz situacije nasilja je težak, a vi, u stvari, predstavljate jednu grupu žena koje moraju da se osnaže i izađu iz te situacije, koja nije ni malo laka”, kazala je Timotić.

Ova značajna nagrada za Svjetlanu svakako znači određenu satisfakciju za njen i rad Udruženja, kao i znak da su na dobrom putu, ali, kako je rekla, donosi i veću odgovornost i podsticaj da rade još više na ovim pitanjima.

Postoje situacije u kojima su žene sa invaliditetom, zaista, višestruko diskriminisane, rekla je Ivana Nikolić. Invalidnost, podsetila je, može pogoditi svakoga, ali u našem društvu postoje tradicionalne podele i uloge striktno rezervisane za muškarce ili žene.

“Od žene se očekuje da bude dobra supruga, majka, domaćica, uspešna žena. Ali šta se dešava ako ona doživi invalidnost? Kod nas je uvreženo mišljenje da ona u tom slučaju neće biti u stanju da se ostvari u svemu tome”, istakla je Nikolić.

Ona je dodala da će trebati još dosta vremena da se razbiju ove predrasude koje su duboko ukorenjene u našem društvu.

A upravo zahvaljujući radu Svjetlane Timotić, organizacija “Iz kruga Vojvodina” neprestano radi na edukaciji mladih i onih koji donose odluke u državi, kako bi se promenili stereotipi o ženama sa invaliditetom i kako bi za njih stvorili mogućnost za dostojanstven život u sigurnoj zajednici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.