Krediti za poljoprivrednike

VIDEO K9: Danas su u sali Skupštine AP Vojvodine potpisani ugovori sa korisnicima kredita Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. Korisnici su ostvarili mogućnost dobijanja ovih ugovora na osnovu konkursa za kreditiranje.

633

Zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za poljoprivredu, Fond je obezbedio nešto više od 6 miliona evra za kreditiranje.

Prema rečima direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandra Bogdanovića, korisnici nemaju troškove za prijavu i obradu kredita, kamate se kreću od 1 do 2 posto, a period vraćanja od 3 do 5 godina.

“Danas prisustvujemo još jednom potpisivanju ugovora sa korisnicima sredstava Pokrajinskog fonda. Naime, pre par dana smo završili konkurs i odobrili 67 kredita našim poljoprivrednim proizvođačima, pre svega za kupovinu nove mehanizacije, novih traktora, kombajna, pogonskih, odnosno priključnih mašina, prikolica, odobrili smo 4 kredita za navodnjavanje, 6 kredita ukupno za izgradnju staklenika, plastenika i 8 kredita korisnicima koji ulaze u kupovinu, odnosno u tov junadi”, istakao je Bogdanović.

Upravo ono što je bilo neophodno, kako kaže pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, jeste usaglašavanje mera i koordiniranje između Fonda za razvoj poljoprivrede i Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, što pokazuju konkursima i rebalansom i tvrdi da će, u punoj meri, to realizovati u budžetskoj 2017. godini.

“Zadovoljstvo mi je što smo danas u prilici da potpišemo ugovore o kreditiranju poljoprivrednih proizvođača na teritoriji Vojvodine, pogotovo iz razloga što na ovaj način realizujemo ono što smo na početku mandata nove pokrajinske vlade istakli kao jedan od prioriteta, a to je usaglašavanje mera, podrške između Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo”, rekao je Radojević.

Ciklus kreditiranja se ovim događajem završava, a Fond može da se pohvali da je procenat naplativosti preko 98 posto. Da su kreditne linije ovog tipa veoma značajne za poljoprivredu potvrdili su i sami korisnici.

“Sredstava sam dobio, odnosno kredit, za mobilnu drobilicu za grane, koju ćemo koristiti u rasadniku i uslugama koje pružamo različitim preduzećima i privatnim licima. Ovaj kredit nam omogućuje da sredstva rasporedimo na pametniji način. Kamata je jako dobra, 2 posto i period otplate je 5 godina, sasvim dovoljno za naše potrebe”, naveo je Radivoj Lagundžin, jedan od korisnika kredita.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.