Kredit za protivgradnu zaštitu

VIDEO K9: Poljoprivrednici, njih 28, potpisali su juče ugovore o dodeli bespovratnih sredstava iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koja su usmerena na unapređenje voćarske proizvodnje. Ukupna suma novca za sufinansiranje voćara iznosi 77 miliona dinara.

0
407

Prema podacima pokrajine, novih 70 hektara voćnjaka trebalo bi da bude zaštićeno od vremenskih nepogoda.

Dobijeni novac voćarima, kako kažu, znači mnogo, jer sami ne bi mogli da finansiraju podizanje protivgradnih mreža na svojim poljoprivrednim dobrima, a rod bi bio ugrožen.

“Znače mnogo jer sami ne bismo mogli da isfinansiramo celu proizvodnju jer jako je skupo”, rekao je Stevan Kugli, poljoprivrednik iz Maradika.

Ovaj mladi poljoprivrednik smatra da je voćarstvo jedina grana poljoprivrede koja je isplativa.

Pokrajinska vlada u 2017. godini povećala je podsticaje poljoprivrednicima u celoj Vojvodini, čime je, kako ističu, učinjen još jedan bitan iskorak kao signal podrške, posebno mladima i ženama na selu.

“U ovogodišnjem budžetu smo izdvojili značajno više sredstava za ovu namenu, 320 miliona dinara ukupno nam je na raspolaganju, u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 270 miliona. Uveren sam da i pored finansijskog povećanja i veće podrške po osnovu ulaganja u protivgradne mreže sa druge strane, povećanje procenta povrata koji je do prošle godine bilo maksimalno do 50 odsto sada je za sve korisnike do 60 odsto, za žene i mlađe od 40 godina ide i do 70 odsto”, naveo je mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar poljoprivrede.

Od 28 ugovora, četiri su potpisana sa ženama nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstva i devet sa poljoprivrednim proizvođačima mlađim od 40 godina. Trenutno je aktuelno 16 konkursa koji su raspisani početkom marta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.