Krajem nedelje prskanje komaraca

VIDEO K9: Broj komaraca koji su se namnožili zahvaljujući vlažnom vremenu u prethodnom periodu trebao bi biti znatno umanjen nakon velike akcije koju "Ciklonizacija" najavljuje na njihovom suzbijanju.

212

Za kraj ove nedelje “Ciklonizacija” je najavila veliku i sveobuhvatnu akciju suzbijanja komaraca na teritoriji Novog Sada.

Tretmani protiv odraslih komaraca biće izvedeni kombinovano iz vazduha avionima i helikopterima, sa vode čamcima i sa zemlje ULV generatorima na automobilima i amfibijskim vozilima. Reč je o nastavku sistematskog suzbijanja ovih insekata, nakon što je u prethodnom periodu izvršeno tretiranje larvi komaraca na izvorištima.

Teško je predvideti da li ćemo ovog leta imati više ili manje ovih nametnika, jer to zavisi od više faktora, rekao je Dario Aćimović, portparol “Ciklonizacije”.

“Sezona je duga, evo, počela je u aprilu i trajaće verovatno negde do kraja septembra i, ko zna kakva će biti jesen i kakvo će biti vreme, pre svega naravno zavisi od vremenskih uslova, koliko će biti padavina, kojeg intenziteta, zavisi od kretanja vodostaja Dunava i drugih reka, od vodostaja na kanalima, tako da je teško predvideti kako će biti. Ono što mi možemo da uradimo i što radimo jeste da se mi pripremimo za sve scenarije i da smo u saradnji sa gradom Novim Sadom prethodnih godina razvili taj savremeni sistem, da smo mapirali sva potencijalna izvorišta i da, praktično, na osnovu više parametara možemo predvideti u nekom periodu koja izvorišta komaraca će se aktivirati i da preventivno, na samom mestu gde će oni izleteti da se tu urade tretmani i da se urade, naravno, prevashodno biološkim preparatima, koliko to njihova efikasnost dozvoljava”, naveo je Aćimović.

Tačan termin akcije suzbijanja komaraca, četvrtak, petak ili tokom vikenda, zavisiće od vremenskih uslova, a u “Ciklonizaciji” navode da im je za njeno izvođenje na području grada dovoljno jedno veče.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.