Kovid propusnice i pravna usklađenost

VIDEO K9: Kovid propusnice postale su svakodnevnica građana Srbije. O tome da one na neki način krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i ko ima pravo da sankcioniše građane koji ne poseduju kovid propusnicu u zatvorenom objektu posle 20 časova, za našu televiziju govori advokatica Tanja Arsić.

0
20

U oktobru prošle godine, u Srbiji su uvedene kovid propusnice – sertifikat koji potvrđuje da je osoba vakcinisana, da je preležala korona virus ili da ima negativan test.

Primena sertifikata je varirala od samog uvođenja, a u ovom trenutka, propusnica je neophodna za boravak u svim javnim objektima u zatvorenom prostoru od 20 časova, pa do kraja radnog vremena.

O pravnim aspektima ove odluke Vlade Srbije mnogo se diskutovalo.

Ipak, u mnogim drugim zemljama kovid propusnice važe 24 časa dnevno, dok, sa druge strane, u nekim kovid sertifikati i dalje ne postoje.

U ugostiteljskim i drugim objektima u kojima su obavezne, posedovanje kovid propusnice proveravaju kovid redari, advokatica Tanja Arsić objašnjava ko i na koji način sme da reaguje ukoliko osoba nema sertifikat posle 20 časova ili ne želi da napusti objekat.

Iako se u javnosti dosta diskutovalo o tome da se kovid sertifikatima, odnosno njihovim skeniranjem od strane ovlašćenog lica, krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Arsić kaže da postoje izuzeci, ali da ovaj Zakon nije prekršen.  

Pravna akta, uredbe, ali i sam tok pandemije se menjaju iz meseca u mesec. Tako se i pravni propisi o suzbijanju epidemije menjaju, objašnjava Arsić. Ipak, naglašava ona, postoje propisi koji zadiru u ograničavanje ljudska prava.

Advokatska komora Srbije nije zauzela zvaničan stav po pitanju kovid propusnica, a Arsić, koja je i članica Upravnog odbora Komore, navodi da će se o pravnim aktima donetim tokom trajanja pandemije tek raspravljati u narednim godinama i to na međunarodnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.