KOSOVO U ZAMENU ZA EVROPSKU UNIJU

634

VIDEO K9: Predstavnici Srba sa Kosova odlučni su da ne žele da izađu na lokalne izbore zakazane za 3. novembar. Oni smatraju da su žrtvovani kako bi stanovništvo u Srbiji bolje živelo od Evropske unije i traže da se srpski narod iz cele Srbije izjasni – da li želi da ide u evropsku uniju i da zauzvrat preda Kosovo.

Predstavnici Srba neće učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu, jer bi to značilo da se država Srbija u potpunosti povukla iz južne srpske pokrajine.

Ne možemo prihvatiti da budemo niti ima neko pravo da nas izopšti iz ustavno-pravnog okvira Srbije i proda zarad bilo nekog interesa, rekao je Ristić i dodao da bi Srbi izlaskom na kosovske izbore zauvek zatvorili priču o statusu Kosova i da ti izbori nisu statusno neutralni ako ih je raspisala predsednica Kosova na dokumentu sa pečatom Kosova. Srbi smatraju da se Srbija ne može voditi samo kratkoročnim interesima.

Jakšić je kazao da će Srbi izlaskom na kosovske izbore izgubiti radna mesta, slobodu i državu odnosno da će srpske institucije u Pokrajini nakon izbora ako Srbi na njima učestvuju preći pod jurisdikciju kosovskih institucija. Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga naveo je i stavove vlade i predsednika Srbije sa kojima se srbi sa Kosova ne slažu.

Nikolić je, prema njegovim rečima, naveo da je na Srbima sa severa Kosova “odgovornost i ako izađu i ako ne izađu na izbore, da je svet priznao Kosovo kao državu, da je pitanje dana kada će pet članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost to uraditi”.Nedeljković je dodao da je premijer Ivica Dačić “u potpunosti” podržao izlaganje Nikolića, s tim što je poručio da vlast u Beogradu neće pozvati Srbe da izađu na izbore ako glasački listići budu nosili grb Republike Kosovo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.