Kosovo: Skupština usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom

Skupština Kosova je sinoć, sa 80 glasova za i 11 protiv, usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. Tokom sednice poslanici pokreta Samoopredelenje su, u četiri navrata, suzavcem pokušali da onemoguće glasanje.

0
371

Skupština Kosova je u utorak više od osam sati raspravljala o demarkaciji, ali pošto nije bilo kvoruma za glasanje, ono je odloženo za sredu.

Nakon jučerašnjeg bacanja suzavca u Skupštini, usledile su reakcije i izvan Kosova, pa je komesar za proširenje EU Johanes Han osudio taj potez, navodeći da takvom ponašanju nema mesta u demokratiji.

“Na ovaj važan dan kosovski lideri moraju preuzeti odgovornost i glasati za sporazum o demarkaciji. Njihovi građani mogu samo profitirati od ovog koraka”, poručio je Han na Tviteru.

I poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je na Tviteru osudila potez Samoopredeljenja kao pokušaj da se “blokira progres kome svi težimo zbog kosovskih građana”.

“Takve provokacije i taktika zastrašivanja samo pojačavaju nepoverenje građana u kosovske institucije i EU”, zaključila je Fajon.

Nakon što je drugi put bačen suzavac, američki ambasador na Kosovu Greg Delavi je još jednom poručio da je sreda dan kada treba da se izglasa demarkacija. Nakon toga je napustio zgradu Skupštine zbog obaveza u ambasadi. Prethodno je celu situaciju ocenio kao razočaravajuću, jer se, kako je naveo, “ljudi koji više nemaju nikakvih ideja vraćaju političkom nasilju radi političkih ciljeva”. On je pozvao sve poslanike da se vrate u salu i podrže demarkaciju, da glasaju ‘za’ Evropu, za napredak Kosova. Na Tviteru je poručio kako “nasilju kao političkom oružju nema mesta na Kosovu”, te pozvao premijera na nastavak sjednice i okončanje glasanja danas.

I specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova je pozvala sve poslanike da se vrate u Skupštinu i ‘pobede’ neprihvatljive postupke koji su protiv demokratskog društva i budućnosti kosovskog naroda.”Poslanici, glasajte za budućnost, ne za prošlost”, napisala je na Tviteru, navodeći da je užasnuta zbog suzavca u Skupštini i zbog toga što se poslanici jedne skupštine u Evropi koriste opasnim taktikama koje Kosovo unazađaju.

Bacanje suzavca osudili su i predsednik Kosova Hašim Tači, predstavnici ambasada i evropski komesar za proširenje Johanes Han. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.