Kosovo (ni)je uslov za EU

VIDEO K9: Narodni poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz je rekao da ne očekuje da će priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u EU jer njenih pet članica do sada nije priznalo samoproglašeno Kosovo.

98

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom intervjuu bečkom dnevniku “Standard”, je isključio mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama i dodao je da je ‚‚malo verovatno da će Beograd uopšte priznati Kosovo, iako ‚‚je od SAD čuo da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje”.

Upitan da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice, Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje. Da li se pred Srbiju praktično postavljaju novi uslovi za pristup u EU, bilo je pitanje koje smo postavili poslaniku Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Draganu Šormazu.

Prema mišljenjima analitičara, Beograd i Priština su trenutno na istoj talasnoj dužini, jer i Srbija i Kosovo smatraju da će uloga Amerike biti ključna za rešavanje kosovskog problema.

To bi moglo da znači da obe strane ne veruju u moć Evropske unije da taj proces dovede do kraja, pa se stiče utisak da se kao glavni pregovarač ili partner u tim pregovorima sve više vidi Vašington umesto Brisela. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.