Kosovo (ne)rešiv problem

VIDEO K9: Kompromis oko Kosova nije moguć jer je reč o viševekovnom sukobu između Srba i Albanaca, ali i sukoba interesa velikih sila na tom prostoru, ocenio je novinar Ratko Dmitrović.

94

Austrijski diplomata i nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič je izjavio da EU treba da ima odlučujuću ulogu u dijalogu Beograda i Prišitne.

On je ocenio da će uskoro stupiti na dužnost nova Evropska komisija i smatra da će doći do ubrzanja pregovora oko Kosova, kao i da će to biti veoma bitno pitanje za Evropsku komisiju. Znači li ovo da će se u dogledno vreme problem Kosova rešiti, pitanje je upućeno novinaru Ratku Dmitroviću.

Volfgang Petrič je istakao i da je jasno da će Priština morati da ukine takse na srpsku robu i to je ujedinjen stav od Vašintona do Brisela, ali je to samo jedna od blokada u sadašnjim pregovorima.

Od prethodne zvanične runde dijaloga Beograda i Prištine prošlo je skoro godinu dana – predsednici Vučić i Tači uz posredovanje Federike Mogerini poslednji put su se sastali 20. novembra 2018. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.