Kosidba pred cvetanje ambrozije

VIDEO K9: Radnici "Gradskog zelenila" ovih dana kose travu i pripremaju se za akciju povodom ambrozije na području grada.

0
190

Košenje trave na gradskom području, kao i suzbijanje ambrozije koja će uskoro početi da cveta, trenutni su prioriteti ,,Gradskog zelenila”, rekao je Ivan Nožinić, savetnik za medije direktora JKP Gradsko zelenilo.

“Znamo da su ogromne padavine bile u proteklom periodu, sada je naglo otoplilo i to sve pogoduje rastu trave i zelenila. Dnevno, po ovakvom vremenu trava može da naraste od 3 do 5 centimetara i mi ovih dana treba da stignemo sve ono što nismo mogli da uradimo tokom padavina, pošto je organizacija posla bila vrlo teška po takvom vremenu”, naveo je Nožinić.

Radnici Zelenila, kako je naveo, redovno održavaju 480 hektara zelenih površina u Novom Sadu i nadaju se da će do kraja nedelje uspeti da obave kosidbu u svim delovima grada. Nakon toga sledi redovana godišnja akcija suzbijanja ambrozije.

“Na ambroziju je alergično 20 posto stanovništva, posebno u Panonskoj niziji gde je rasprostranjena. Podsetiću, ambrozija je 1953. stigla iz Amerike u Sremske Karlovce prilikom uvoza pšenice. Potpisan je ugovor sa gradom, reč je o 10 miliona kvadratnih metara koje treba da pređemo, negde jednom, negde dva puta, već prema proceni našeg monitoringa”, rekao je Nožinić.

95 posto površina pod ambrozijom tretiraju, kako je rekao, košenjem, a ostalih pet procenata hemijskim sredstvima.

I ove godine monitoring i procenu stanja ambrozije u prigradskim naseljima vrše profesori Poljoprivrednog fakulteta, a u samom gradu stručnjaci sa Departmana za biologiju, PMF-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.