Korupcija u korenu zagađenja

VIDEO K9: Ekološki problemi u našoj zemlji su svakog dana sve veći, smatraju u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi, bez obzira na potrebu skorog otvaranja poglavlja 27 u razgovorima o pridruživanju Evropskoj uniji.

0
111

Do kraja godine treba da bude spremna pregovaračka pozicija Srbije za jedno od najkomplikovanijih i najskupljih poglavlja na putu ka EU, poglavlja 27.

Decenijama zanemarivana oblast zaštite životne sredine mogla bi Srbiju skupo da košta, ali bez obzira na zahteve Brisela, postoje stvari koje moraju da budu urađene zarad samog kvaliteta života građana naše zemlje.

Među pojedincima koji su poslednjih godina itekako angažovani na ovom polju su i članovi Zelene patrole sa svojim istraživačkim pričama koje alarmiraju javnost o zagađivačima i onima koji neplanski ili nezakonito iskorišćavaju iskorišćavaju prirodne resurse.

“Srbija je najzagađenija država u Evropi i ono što je najkritičnije u svemu tome jeste što se iz dana u dan ništa ne dešava po tom pitanju. Evo sada imamo ovaj novi budžet za 2020. godinu, gde je zaštita životne sredine izgleda najmanje bitna našoj Vladi , najmanje sredstava se odvojilo za to. I onda kako mi možemo da rešimo naše probleme, ako ne odvajamo značajna sredstva za njihovo rešavanje”, rekla je Milica Alavanja, novinarka Zelene patrole u emisiji “Otvoreni ekran”.

Korupcija je, smatraju u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi, u korenu svih problema.

“Kad god vidite neki problem o životnoj sredini, zbajte da iza toga stoji korupcija. Svaka vrsta proizvodnje, svaka vrsta delovanja ima ima svoje standarde, principe, koji bi omogućili održiv razvoj, dakle, da se ipak ne zagađuje životna sredina. međutim, kada stupi na delo korupcija, ako vi pustite nekog zagađivača da zagađuje, ako ne držite pod kontrolom, ne rade inspekcije, to je korupcija”, navela je Ruža Helać ispred Vojvođanske zelene inicijative.

Korupcija bilo primanjem mita ili dobijanjem povlastica za uslugu raširena je u našem sistemu upavljanja, a njene posledica svih njenih vidova je, zaključila je Helać, udar na zaštitu životne sredine i kvalitet života građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.