Korupcija u korenu ekoloških problema

VIDEO K9: Tokom svog sedmogodišnjeg predanog rada na problemima zaštite životne sredine, Zelena patrola na delu više puta je nagrađivana za rezultate koje su postigli. Poslednja nominacija je za nagradu u oblasti istraživačkog novinarstva za emisiju "Bela Crkva, opasan otpad na turneji", o čemu je bilo reči u emisiji Otvoreni ekran.

0
1233

Istraživački rad u oblasti zaštite životne sredine je neophodan, rekla je Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative, jer su njegovi rezultati dragoceni i mogu se koristiti u različite svrhe, neretko pokazuju šta je uzrok i upućuju na to šta bi moglo biti rešenje problema.

“Osim toga, to je važan doprinos borbi protiv korupcije, jer ako pogledate bilo kakav problem u oblasti zaštite životne sredine, uglavnom je razlog korupcija. Mi u emisijama, ustvari, ukazujemo na lanac korupcije koji za posledicu ima uništavanje životne sredine i kvaliteta života građana. Dakle, to su dragoceni radovi, istraživanje daje dugoročne rezultate iz kojih proizilaze i neka rešenja za probleme u oblasti zaštite životne sredine “, rekla je Helać.

Zahvaljujući reagovanju Zelene patrole na delu tokom ovih sedam godina sprečene su brojne ekološke štete, ukazivali su na korupciju, davali ideje i predlagali rešenja.

“Evo, ja ću spomenuti samo neke. Mežtami MZ Palić su dobili put, za sada je zaustavljena eksploatacija kamena na Ledinačkom jezeru, fabrika nameštaja izmeštena je iz Surduka, livnica 034 iz Kragujevca je zatvorena, obustavljena je grdnja brana na Limu i tako dalje, da sada ne spominjem sve “, Milica Alavanja iz Zelene patrole na delu.

Nakon emitovanja emisije ovog dokumentarnog tv serijala, “Bela Crkva, opasan otpad na turneji”, izmešten je opasan otpad koji je zbog nepropisnog skladištenja pretio zdrtavlju građana u tom mestu, a kompaniji odgovornoj za to oduzeta je dozvola za upravljanje opasnim otpadom. Najveći rezultat njihovog rada, istakla je Helać, jeste pomoć lokalnim udruženjima građana da probleme sa kojima se suočavaju u svojim sredinama učine vidljivim široj javnosti.

“Jer, zašto je problem boriti se negde u manjoj sredini? Zato što tamo postoje lokalni moćnici koji upravljaju medijima i na taj način sprečavaju da izađu mnoge istine. Udruženja građana nemaju tu moć da to prevaziđu, nego deluju na lokalu i to njih jako sputava. Mi na taj način, našim radom, teme sa lokala činimo vidljivim u velikom broju medija”, navela je Helać.

Oona je podsetila da se, osim na Kanalu 9, dokumentarni tv serijal Zelena patrola na delu emituje se na još 89 televizija, prevodi se na mađarski, makedonski, a putem TV mreže vide je i gledaoci u državama okruženja, ali i u nekoliko zapadnoevropskih zemalja i SAD.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.