Korupcija u fokusu

VIDEO K9: Javno-privatna partnerstva nose veliki rizik od korupcije, a aktuelni Zakon o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama samo delimično suzbija te rizike, smatraju u organizaciji Transparentnost Srbija. Kako bi povećali kapacitete lokalnih medija za rešavanje pitanja vezanih za korupciju, u Novom Sadu su održali radionicu za novinare u čijem fokusu su bili upravo korupcijski rizici i lokalni antikorupcijski planovi u toj oblasti.

0
532

Javno-privatna partnerstva su jedna od najvažnijih tema sa stanovišta borbe protiv korupcije, smatraju u Transparentnost Srbije, jer, kako navode, političari imaju tendenciju da realizuju sve više javnih ugovora upravo na ovaj način.

“Zato što se tako prikazuje manji gubitak u budžetu, odlažu se troškovi, a sa druge strane, nadaju se da će na taj način obezbediti efikasnije upravljanje nekim sektorima koja su ranije pokrivala neka javna preduzeća, naročito javno-komunalna preduzeća”, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija.

Transparentnost Srbija je, prema njegovim rečima, dala niz konkretnih sugestija o tome na koji način da se poveća javnost, da se smanji prostor za diskreciono odlučivanje i da se poveća nadzor u svim fazama, od početka planiranja do realizacije ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

“Zato želimo da ukažemo koje su prednosti, ali koji su i rizici, šta je ono na šta bi novinari trebalo da obrate pažnju. Sa druge strane, što se tiče lokalnih antikorupcijskih planova i planova integriteta, to je ono što je prilično zapostavljeno u javnom diskursu, a reč je o nečemu gde organi, u prvom slučaju opštine, au drugom gotovo sve institucije i organi procenjuju, biraju određene mere koje će samo sprovesti, za koje veruju da će povećati njihov antikorupcijski potencijal ili da će sprečiti korupciju”, naveo je Zlatko Minić iz Transparentnost Srbija.

Mere koje su pojedini organi i opštine odabrali u svojim antikorupcijskim planovima prikazani su na konkretnim primerima.

“Mi ovde želimo na konkretnim primerima da ukažemo kakve su mere pojedini organi, opštine, gradovi, odabrali, a da ukažemo na rokove, da pozovemo medije i javnost da obrate pažnju da li se to ispunjava na vreme, s obzirom da propisi ne propisuju bilo kakve sankcije, niti za one koji ništa ne urade, niti za one koji kasnije ne ispunjavaju te obaveze koje su sami postavili”, kazao je Minić.

Namera im je, rekao je Minić, i da ukažu na ono što je propušteno da se uvrsti u planove, a što je, prema njihovom mišljenju, moglo doprineti kako bi i te teme bile pod okom javnosti i omogućilo vršenje pritiska na nadležne organe da ispune svoje obaveze i prihvate sve što bi moglo doprineti većoj transparentnosti i smanjiti korupcijske rizike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.