Korona – bez socijalne distance

VIDEO K9: U Srbiji su od juče potvrđena 122 nova slučaja korona virusa, što je značajan pad u broju zaraženih u odnosu na proteklih pet dana. Preminule su dve osobe. Epidemiolozi ističu da nema razloga za uvođenje vanrednog stanja, ali da građani moraju da poštuju mere. Psiholozi poručuju da je socijalna distanca, za razliku od fizičke, nešto što se mora negovati i u doba pandemije, kako bi pojedinci, ali i društvo u celini, sačuvali mentalno i duhovno zdravlje.

0
51

Od proglašenja epidemije virusa Covid 19 građani Srbije žive u vanrednom i nekoj vrsti poluvanrednog stanja, života prilagođenog merama protiv korone. Nošenje zaštitne maske i fizička distanca postali su svakodnevnica. U ovoj situaciji, međutim, ne treba zaboraviti da su fizička i socijalna distanca različiti pojmovi.

Pojavom društvenih mreža, kažu psiholozi, međuljudski odnosi pali su na lestvici prioriteta i pre pojave pandemije.

Već skoro devet meseci više nisu zagrljaj, rukovanje tapšanje po ramenu ili poljubac pri susretima više nisu uobičajeni socijalni postupci što ostavlja posledice na društveno ponašanje kakvo je bilo pre korone.

Normalno je da je ljudima teško da se prilagode protivepidemijskim merama koje doživljavaju kao ograničavanje ličnih sloboda. Reč je o velikom izazovu za svakog pojedinca, ali i čitavo čovečanstvo, kao i o borbi koju treba voditi iz dana u dan kako bi ostali i fizički i mentalno i duhovno zdrave i stabilne ličnosti, zaključio je psiholog Nikola Grujić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.