Korak ka usaglašavanju Statuta

VIDEO K9: Na predlog predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, konstituisana je Radna grupa za izradu teksta Statuta Vojvodine, koja će biti usklađena sa Ustavom Srbije. Na čelu ovog tela bića profesor prava Slobodan Orlović, koji je u radnu grupu ušao na predlog Demokratske stranke Srbije.

710

Ustavni sud Srbije je 5. decembra prošle godine osporio dve trećine odredaba pokrajinskog Statuta i dao rok od šest meseci da se taj akt uskladi sa Ustavom.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, inicirao je konstituisanje Radne grupe za izradu novog teksta Statuta Vojvodine, da bi na danas održanoj konatitutivnoj sednici za predsednika izabran profesor prava Slobodan Orlović, koga je predložila DSS.

Predstavnica LSV Mirjana Tomić-Jovanović osporavala je da Orlović bude predsedavajući pošto je “DSS, koji ga je predložio u radnu grupu, podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta.

Međutim, Vladimir Galić je rekao da je protivljenje LSV neumesno jer Orlović nije član nijedne stranke, već priznati stručnjak koga podržava i SNS. Raspravu o predsedavajućem presekao je Pastor pošto je po njegovom mišljenju u fokus pažnje treba staviti “posvećenost radu na izmenama Statuta, a ne personalna rešenja”.

Prema proceduri, Statut Vojvodine usvaja Skupština Vojvodine, a da bi stupio na snagu treba da ga potvrdi i Skupština Srbije. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.