Korak ka nultoj toleranciji nasilja

VIDEO K9: U sprečavanju i prevenciji rodno zasnovanog nasilja važna je podrška žrtvama, ali i rad s počiniocima, kako bi začarani krug nasilja bio prekinut, rečeno je, između ostalog na okruglom stolu koji je juče održan u Novom Sadu.

0
91

Način sprovođenja programa rada s počiniocima rodno zasnovanog nasilja, njegova svrha i efekti primene, kao i mogućnosti šire realizacije bile su teme okruglog stola koji je pod nazivom „Korak ka sveobuhvatnoj zaštiti od nasilja u porodici u AP Vojvodini: Efekti integrisanog programa rada sa počiniocima nasilja“, održanom u zgradi Skupštine Vojvodine.

Programi rada sa počiniocima nasilja, kako je rečeno, sprovode se sa specijalizovanim organizacijama za podršku žrtvama nasilja.

SOS Ženskom centru tokom prošle godine obratile su se ukupno 492 korisnice, kojima je u najvećem broju slučajeva bila potrebna psihološka podrška i pravni savet. Ovaj centar tokom prošle i ove godine  sprovodi i “Integrisani program rada sa počniocima i žrtvama nasilja u partnerskim odnosima”.

Pomenimo i da je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova ovaj skup organizovao u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Važno je, kako je istakla, raditi s počiniocima nasilja kako bi usvojili nenasilne modele ponašanja, jer je praksa pokazala da oni nastavljaju sa nasiljem prema partneru uprkos prijavljivanju, sankcionisanju ili razvodu, a nije redak ni slučaj ni da njihova deca usvajaju takav obrazac ponašanja.

Naredni korak je da ovi projekti, koji imaju zakonsko utemeljenje, postanu održivi i da se finansiraju i sprovode bez prekida.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.