Kontraindikacije vakcinacije

VIDEO K9: Zahvaljujući vakcinaciji iskorenjene su brojne zarazne bolesti koje su u prošlosti odnosile veliki broj ljudskih života. Ovo uvreženo mišljenje, koje bez ikakve provere ponavlja većina lekara, trebalo bi preispitati, smatraju u Građanskoj inicijativi za neobaveznu vakcinaciju, s obzirom na brojne nimalo bezazlene kontraidikacije koje vakcina može prouzrokovati.

0
581

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Srbiji propisuje obaveznu vakcinaciju dece, koja se u našoj zemlji, inače, decenijama unazad sprovodi rutinski.

Držeći se slova zakona i uvreženog mišljenja da je vakcinacija od zaraznih bolesti jedan od velikih koraka u progresu čovečanstva, ogromna većina medicinskih radnika sprovodi kao aksiom koji ne dovodi u pitanje, smatraju u Građanskoj inicijativi za neobaveznu vakcinaciju.

“Naprotiv. Vi stalno vidite da se te vakcine unapređuju, čine još savršenijim, da su u toku stalna ispitivanja neželjenih reakcija. Ja sam donela uputstva za četiri vakcine, DiTePer, Pentaksim, MMR, odnosno Priorix vakcinu i Engerix protiv hepatitisa B. To su validna uputstva koja se nalaze na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva. To može svako da pročita”, rekla je Dragana Baša iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju.

Uprkos tome, izgleda da na desetine neželjenih reakcija i kontraidikacija opisanih za svaku od ovih vakcina retko koga brinu, naročito medicinare i nadležne koji donose zakone o vakcinaciji, smatra Baša. Među brojnim pobrojanim kontraindikacijama su preosetljivost na neku od komponenti vakcine, koja može izazvati neželjenu alergijsku ili autoimunu reakciju.

“Ali uvek se u neželjenim reakcijama nalaze otok, oteženo disanje, gubitak svesti… To je jedna uobičajena alergijska reakcija, kažu. Ali, samim tim što je učestala, proizvođač nije napisao da je to i poželjna reakcija, znate, ili normalna. One i dalje stoje u neželjenim dejstvima. Da li je to, već samo po sebi, jedan indikator lekaru koji uoči tu prvu nepoželjnu reakciju na vakcinu, da možda postoji razlog da se kontraidikacija svrsta u možda neku i privremenu i da se odloži dalja vakcinacija dok se dobro ne utvrdi je li za to dete bezbedna dalja vakcinacija”, navela je Baša.

Nažalost, takvo ponašanje zdravstvenih radnika nije pravilo, zbog čega se dešava da pojedina deca od posledica vakcinacije pate i do kraja života, smatra Baša, a roditelji na sebe preuzimaju odgovornost za lečenje i brigu o detetu u takvim slučajevima.

Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju, kako je istakla, ne bori se protiv vakcinacije dece, već za pružanje potpunih inforamacija o vakcinaciji roditeljima, koji će na osnovu toga, bez prisile zakona, sami odlučiti da li će svoje dete podvrgnuti ovom obliku imunizacije.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.