Konstituisanje 11. saziva republičkog parlamenta

Srbija će danas dobiti 11. saziv Skupštine Srbije. Sednicu je zakazala predsednica odlazećeg saziva Maja Gojković, za koju je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio da će biti predsednica i novog skupštinskog saziva.

462

Na sednici treba da budu potvrđeni mandati 250 poslanika, izabran predsednik parlamenta, potpredsednici, generalni sekretar.

Sednicu će, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva voditi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930 godine, a najmlađi – sa liste SNS Ivana Nikolić i Ognjen Pantović, rođeni 1989. godine, na listi SPS-JS Stefana Miladinović i Marija Jevđić, koje su rođene 1981. godine, na listi SRS Aleksandra Belačić, koja je rođena 1986. godine, na listi DS Radoslav Milojčić (1984.), na listi “Dosta je bilo” Ana Stevanović, takođe 1984. godište…

Sednica počinje potvrđivanjem 250 mandata, na osnovu uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.

Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, kaže Ustav Srbije.

Nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata poslanici polažu zakletvu.

Pored potvrđivanja mandata, izbora predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara, na konstitutivnoj sednici se po pravilu vrši i izbor članova radnih tela Skupštine Srbije i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, a taj predlog treba da sadrži ime i prezime kandidata, naziv izborne liste sa koje je izabran, ime i prezime predstavnika predlagača, obrazloženje, biografiju i saglasnost kandidata.

O predlogu kandidata za predsednika otvara se pretres, nakon kojeg se utvrđuje lista kandidata, a potom pre pristupanja izbora poslanici odlučuju da li će se glasati javno ili tajno.

Za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše – 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22, “Dosta je bilo” 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DSS ima 13, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Očekuje se da neće svi poslanici koji su dobili mandate i ostati u poslaničkim klupama, budući da će veliki broj njih zauzeti pozicije u Vladi Srbije i drugim državnim organima.

U tom slučaju njihovi mandati se dodeljuju prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi kome nije bio dodeljen mandat – pripadniku iste političke stranke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.