Konstituisana Skupština AP Vojvodine

VIDEO K9: Sednica novog skupštinskog saziva na kojoj su usvojene izmene i dopune Odluke o Pokrajinskoj upravi, te izabrani članovi i predsednici pokrajinskih odbora, održana je danas. Tokom dana biće izabrana i izrvšna vlast u pokrajini. Podsetimo, SNS je za mandatara Pokrajinske vlade predložila Igora Mirovića.

689

Na drugoj sednici novog saziva Skupštine AP Vojvodine okončano je konstituisanje skupštinskih tela.

U Srpskoj naprednoj stranci su istakli da je ovim okončan i period neslaganja između pokrajinske i republičke vlasti.

“Autonomna pokrajina Vojvodina od danas kreće u jednom drugačijem smeru koji će podrazumevati da se pokrajinska vlast pre svega bavi građanima a ne sobom, da se jednako bavi svakim kutkom APV-a, a ne pojedinim opštinama u kojima je vlast iz onih stranaka koje čine Pokrajinsku vladu, da će Pokrajinska vlada sarađivati sa Republičkom Vladom, a ne biti joj konkurencija i na neki način sputavati je u onome što Republička Vlada želi da uradi”, izjavio je Milenko Jovanov.

Jovanov je istakao i da je Vojvodina u proteklih 16 godina vladavine demokrata propadala i da će pred novim sazivom biti dug i težak period sa mnogo truda, rada i posvećenosti.

Sa druge strane, u Demokratskoj stranci navode da će nova vlast u pokrajini preuzeti sređenu situaciju, posebno istakavši oblast socijalne zaštite i zdravstva, kao i dobro uspostavljenu međuregionalnu saradnju, te da neće imati šta da popravlja već samo da unapređuje.

Danas je usvojena i izmenjena Odluka o organizaciji pokrajinske uprave i dodat je još jedan sekretarijat, što je uzrokovalo nezadovoljstvo među radikalima.

“Dodaje se jedan sekretarijat više, to je Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Dakle, i dalje imamo trend ukrupnjavanja ionako preglomaznog, vrlo skupog, zahtevnog i tromog birokratskog aparata u APV. Argumentacija skupštinske većine koji žele posebnu pažnju da obrate na ratne vojne veterane, invalide rata, porodice palih boraca, porodilje i trudnice, jednostavno je problematična, iz prostog razloga što SNS već 4 godine vrši vlast na državnom nivou i, ukoliko su želeli, već su mogli tome da se posvete”, rekao je Đurađ Jakšić.

Jakšić je istakao da je stav radikala, kao i stav demokrata, da glasa protiv nove, kako je rekao, naprednjačke vlasti u pokrajini.

Sa druge strane, potpunu podršku novoj vlasti u pokrajini dala je Socijalistička partija Srbije.

“Mi u potpunosti podržavamo koncept Vojvodine koji je izneo mandatar Igor Mirović u političkim i ekonomskim razgovorima koje smo imali i, shodno tome, poslanička grupa SPS-a podržaće i izbor gospodina Mirovića kao mandatara i, samim tim, i Pokrajinsku vladu. S obzirom da smo u raspodeli resora, a to nije jedina raspodela koja je dogovorena u smislu sekretara, dobili smo mesto potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam”, naveo je Dušan Bajatović.

Pokrajinska vlada, kako je rečeno, imaće 12 sekretarijata, od kojih će osam voditi kandidati koje predlaže SNS, dok će po jedan sekretarijat voditi kandidati koje predlaže SPS, Pokret socijalista, SDPS i Savez vojvođanskih Mađara.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.