Konstituisan vojvođanski parlament

VIDEO K9: Danas je održana prva konstitutivna sednica Skuptine Vojvodine, za čijeg je predsednika izabran Ištvan Pastor većinom glasova. Osim toga, izabrani su i novi potpredsednici, kao i generalni sekretar Skupštine. Nakon današnje sednice sledi formiranje izvršne vlasti, koje bi prema najavama trebalo da bude završeno u narednih desetak dana.

1058

Predsednik novog saziva Skupštine Vojvodine biće dosadašnji predsednik Ištvan Pastor. Podršku Pastoru dao je 91 poslanik i to iz redova naprednjaka, SPS-a, Srpske radikalne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

“Dakle, što se tiče gospodina Pastora, predlog za njegovo imenovanje je upućen neposredno posle izbora, dakle tu ništa novo nema da se ni doda ni oduzme. Ta saradnja između SVM-a i SNS-a je postojala i u prethodnom periodu na republičkom novou, sada će biti realizovana i na pokrajinskom nivou”, rekao je Milenko Jovanov iz SNS.

Iako u prethodnom sazivu nisu bili deo vlasti u pokrajini, radikali su, za mnoge neočekivano, podržali Pastora za predsednika parlamenta, pod obrazloženjem da on predstavlja bratski mađarski narod.

“Bez obzira na vrlo često nekorektan i krajnje odbojan stav gospodina Pastora prema SRS, mi srpski radikali uvažavamo činjenicu da SVM predstavlja dominantu političku partiju mađarske nacionalne zajednice koja vrlo konstruktivno učestvuje u političkom životu Srbije. Dakle, glas Srpske radikalne stranke danas za izbor gospodina Ištvana Pastora za predsednika Skupštine APV je isključivo izraz poštovanja srpskih radikala prema mađarskoj nacionalnoj manjini”, naveo je radikal Đurađ Jakšić.

Jakšić je potvrdio da je, iako radikali neće u koaliciju sa naprednjacima na republičkom nivou, ta opcija moguća na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Ipak, ne znači da će stranke koje su danas pordžale Pastora i učestvovati u radu Vlade Vojvodine, naveo je Milenko Jovanov.

Na današnjoj sednici izabrani su i potpredsednici parlamenta, a to su Miroslav Vasin (DS), Smiljana Glamočanin Varga  (SRS), Aleksandra Đanković (SPS), Damir Zobenica (SNS), Dušan Jakovljev (LSV), Snežana Sedlar (SNS ) i Ivan Stjepović (DJB). Za generalnog sekretara Skupštine izabran je Nikola Banjac (SNS).

Za izbor ovih sedmoro potpredsednika glasali su svi poslanici, što je uglavnom ocenjeno kao pozitivno.

“Mislim da je jako dobro što smo počeli tako što smo jedni drugima dali podršku i što ćemo praktično u dogovoru konstituisati skupštinu  APV. Kako će izgledati vojvođanska vlada zavisi od razgovora koji će biti iduće nedelje. Pretpostavljam da će se vojvođanska vlada formirati pre republičke vlade, ali istovremeno očekujem da se početkom sledeće nedelje postigne politički dogovor oko toga da li će SNS uputiti poziv SPS-u, i kakav će biti ishod naših razgovora na republičkom novou i to će se, na neki način, sigurno preliti i na Vladu Autonomne pokrajine Vojvodine”, kazao je Dušan Bajatović iz SPS. 

Bajatović je dodao da bi buduća Vlada Vojvodine svakako trebalo da raspravlja o statutu Vojvodine, o Zakonu o prenosu nadležnosti, ali i ispuniti ustavnu obavezu i doneti Zakon o finansiranju i imovini pokrajine. Time bi se smatra on, umirile političke strasti i uklonio izvor nesuglasica republike i pokrajine. U svakom slučaju, navodi Bajatović, SPS će prihvatiti poziv i, ukoliko dođe do dogovora, učestvovati u radu Pokrajinske vlade.

Nakon toga formirane su i poslaničke grupe i to njih sedam:

– Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje, šef odborničke grupe Milenko Jovanov
– Savez Vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, šef odborničke grupe Lenka Erdelj
– Demokratska stranka-DSHV, šef odborničke grupe Borislav Novaković
– Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija, šef odborničke grupe Pavle Budakov
– Srpska Radikalna stranka, šef odborničke grupe Đurađ Jakšić
– Liga socijaldemokrata Vojvodine, šef odborničke grupe Branisalv Bogaroški
– Dosta je bilo, šef odborničke grupe Svetlana Kozić.

Nakon današnje sednice skupštine sledi formiranje izvršne vlasti, odnosno Pokrajinske vlade, koja bi, prema rečima naprednjaka, trebalo da bude formirana u narednih desetak dana. A evo i za koga će biti mesta u novoj Vladi.

“Videćemo. Ono što je najvažnije to je da se formira dobar sastav Pokrajinske vlade da se formira tim ljudi koji će moći da ispuni sva ona očekivanja koja su građani pred nas stavili, ta očekivanja nisu malađuje dobila. Dakle, očekivanja su velika, program Vlade je ono što je najvažnije”, smatra Milenko Jovanov.

U DS navode da će o evrentualnom učešću u novoj vlasti odlučivati ukoliko takav poziv stigne.

Pre utvrđivanja dnevnog reda poslanici SRS pokušali su da ospore legitimitet mandata liste Dosta je bilo , jer kako tvrde ta lista nije imala dovoljan broj potpisa za izlazak na izbore. Iz DJB su demantovali tvrdnje o neregularnostima, navodeći da su neregularnosti otklonjene na vreme.

Na konstitutivnoj sednici formiran je i Odbor za administrativna i mandatna pitanja. Kako nezvanično saznajemo, očekuje se da će nova vlast biti formirana najkasnije do 13. juna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.