Konstituisan srpski parlament

VIDEO K9: Na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog skupštinskog saziva, 14. nakon obnove višestranačja. Opozicioni poslanici zakletvu su položili u holu parlamenta.

0
12

Novi saziv Skupštine Srbije konstituisan je danas uz zvižduke i povike poslanika opozicije, a taj deo sednice završen je bez zvanične najave kada će biti održan njen nastavak, na kome bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta, prenele su agencije.

Poslanici opozicije su na početku sednice iskazali protest zbog izbornih nepravilnosti transparentima na kojima je, između ostalog pisalo “Izbori su pokradeni” , “Kosovo je Srbija” i “Šef mafije, a poslanici vlasti držali su transparente na kojima su prikazani grafikoni ekonomskog rasta i rezultati aktuelne vlasti dok su balkonu skupštine raširili transparent “Dosovske lopuže, ponovo biste da pljačkate Srbiju”.

Nakon što je verifikaciona komisija potvrdila mandate, poslanici koalicija “Srbija protiv nasilja” i “NADA” su napustili salu i tokom polaganja zakletve pročitali je u holu pred novinarima, potpisali i predali skupštinskoj službi. Poslanici Demokratske stranke ranije su najavili da danas neće prisustvovati sednici.

Prvom sednicom predsedavao je najstariji narodni poslanik, matematičar Stojan Radenović, sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, a u radu su mu pomagali četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar Narodne skupštine.

U novom sazivu kupštine Srbije najviše poslanika ima izborna lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” koja je osvojila 129 mandata, koalicija “Srbija protiv nasilja” 65, izborna lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 18, a po 13 poslanika imaće “Nada za Srbiju” i lista “Mi – glas iz naroda”.

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije i po jedan mandat liste “Politička borba Albanaca se nastavlja” i Ruska stranka.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.