Konstituisan Savet za razvoj konkurentnosti

VIDEO K9: Savet za razvoj konkurentnosti, ustanovljen pri Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, konstituisan je danas u Skupštini AP Vojvodine. Savet čine stručnjaci čiji će predlozi u narednom periodu omogućiti bolji pregled situacije u oblasti privrede, kako bi se ponudili što kvalitetniji i bolji programi i projekti za razvoj ove oblasti, rekao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

427

“U Vojvodini ima 32 klastera, imamo i inkubatore, ali oni, prema analizama, ne ispunjavaju u potpunosti svrhu zbog koje su osnovani. Opšti nivo konkurentnosti privrede, udruživanje u klastere i inkubiranje privrednih subjekata zahteva nešto što se u Evropskoj uniji zove akceleracija, dakle ubrzavanje njihovog poslovanja i konkurentnosti”, naveo je Đoković.

Ovaj savet, istakao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, kroz svoju praktičnu dimenziju i kroz stručnost koju njegovi članovi poseduju, garancija je za adekvatno preispitivanje svih faktora koji će dovesti do dobre strateške odluke kako da se poboljšao nivo konkurentnosti i inkubiranja privrednih subjekata, formiranja novih start-up privrednih subjekata i unapređenje postojećih koji su u okviru klastera. Na ovaj način došlo bi do povećanja bruto društvenog proizvoda.

“Mi već razvijamo te konkurse za 2017. budžetsku godinu i već u decembru ćemo moći da predstavimo zainteresovanima model Konkursa za kreativnu industriju, dakle dizajn, arhitekturu, zvuk, muziku, film, fotografiju i sve ono što ima veliki ekonomski potencijal, a da je neiskorišćeno”, najavio je Đoković.

Biće predstavljene i druge inovativne tehnologije, dodaje Đoković, i to ne samo inoviranje poslovnih procesa novih patenata, novih roba i pametnih tehnologija već i dovođenje turizma u vezu sa inovativnošću.

Osim toga, i dalje će postojati i tradicionalni podsticaji za inkubatore i klastere, ali će težnja biti na prepoznavanju menadžerskog potencijala klastera u cilju obezbeđivanja novih tržišta i boljeg funkcionisanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.