Konoplja – biljka budućnosti

VIDEO K9: U Temerinu je održana druga po redu manifestacija "Konoplja - biljka budućnosti". Uzgoj i prerada industrijske konoplje mogu biti veoma profitabilni, kažu u Udruženju proizvođača i prerađivača altenativnih biljnih vrsta Konoplja, koji od države očekuju da što pre reguliše zakonsku regulativu u ovoj oblasti.

0
1441

Proizvođači okupljeni u zadrugu i Udruženje proizvođača i prerađivača altenativnih biljnih vrsta Konoplja odlučili su ove godine da, umesto sirovine koju su dobili sa 34 hektara zasada, prodaju gotove proizvode od ove biljke, koja se na njive u Srbiji vraća na velika vrata.

“To je iskustvo od prošle godine, napravili smo 10 proizvoda i ove godine smo upravo na ovoj tradicionalnoj manifestaciji akcenat stavili na preradu, iz razloga što mislimo da sami proizvođači treba da zarade više od konoplje nego što bi se to desilo da prodaju sirovinu. Mi kao zadruga možemo da preporučimo našim proizvođačima na koji način najbolje mogu da prerade konoplju i koji su to proizvodi koji ne zahtevaju posebnu mehanizaciju, a da samom proizvodnjom dodaju vrednost svom proizvodu i da na taj način njihov proizvod bude što profitabilniji”, rekla je dr Maja Timotijević, predsednica Udruženja Konoplja.

Industrijska konoplja je trenutno pri kraju vegetacije, suša je ove godine smanjila prinose, ali u Udruženju očekuju dobru cenu ovih proizvoda.

Manifestaciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, a razgovori s nadležnima u resornom ministarstvu pokazuju da država ima sve više sluha za proizvodnju i preradu industrijske konoplje.

“Ministarstvo poljoprivrede je naš, da kažem, partner. Imamo velikih problema sa zakonskom regulativom i moram reći da su našli sluha da sa nama razgovaraju i da saslušaju naše probleme. Mi očekujemo da će uskoro Zakon o psihoaktivnim supstancama se naći u proceduri, što će uveliko olakšati proizvođačima proizvodnju industrijske konoplje”, navela je dr Timotijević.

Proizvođači se za uzgoj ove biljke odlučuju pre sve ga zbog visoke dobiti u odnosu na uložena sredstva, a iskorišćenost biljke je stoprocentna.

“Dobije se na sto kilograma, dvadeset kolograma ulja, koje se prodaje, četvrt litre, 250 grama, za deset evra. Nju prerađujem. Imam mašinu napravljenu, ništa nemam novo, sve je staro, ali sve funkcioniše. Dobijem puno novaca i od vlakna, od lišća i cveta, dobit je velika”, kazao je Petar Latković, proizvođač industrijske konoplje.

 

“Vidim u tome neku budućnost za mlade, pošto je to jedna nova kultura koja izgleda funkcioniše. Ljudi sve više šire, hektare i hektare konoplje, ove godine je zasejano, mislim, duplo više površina, a preko ove udruge smo informisani i niko ne srlja onako napamet”, rekao je Maksim Krička, budući proizvođač konoplje iz okoline Sombora.

Da je konoplja biljka budućnosti kažu i na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, koji je, s obzirom na sve veće površine zasejane ovom kulturom, počeo da radi programe na oplemenjivanju, ali i seminare kako bi zainteresovali što više proizvođača i edukovali ih za proizvodnju ove biljke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.