Konkurs za kuće na selu za mlade bračne parove

VIDEO K9: Mladi bračni parovi koji planiraju život na selu, dobiće i ove godine šansu da uz pomoć sredstava iz pokrajinskog budžeta dođu do kuće sa okućnicom u nekom od vojvođanskih sela.

405

Raspisan je šesti po redu konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima iz Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

Kroz saradnju Pokrajinske vlade i Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, prethodnih godina je bračnim parovima dodeljen novac za 218 kuća sa okućnicom u nekom od vojvođanskih sela.

“Konkurs je raspisan 6. februara i traje do 15. aprila. Ciljevi su da se probudi i oživi vojvođansko selo, koje je prilično devastirano, da se mladim bračnim parovima omogući da žive u vojvođanskim selima, za koje svi znamo da su prepuni potencijala i jedan od glavnih ciljeva, verovatno zbog toga Zavod za ravnopravnost polova nosilac ovog projekta, je da žene postanu suvlasnice nekretnina”, rekla je Diana Milović, direktorka pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova.

Jedan od uslova konkursa jeste da bračni par koji dobije ova sredstva, ima rok od 30 dana da upiše pola vlasništva te nekretnine koju kupi na suprugu, a sve u svrhu ekonomskog osnaživanja žena, istakla je Milović.

“Sve one koji su zainteresovani upućujem da odu na naš sajt www.ravnopravnostorg.rs na njemu se nalazi pravilnik za dodelu bespovratnih sredstava, takođe i tekst konkursa, molim sve one koji apliciraju da pažljivo čitaju, jer zaista od nekih iskustava od ranije, primetili smo da ljudi prvo nama postavljaju pitanja za koja se odgovori već nalaze u tom pravilniku i nećemo odgovarati na takva pitanja, jer to bi onda mogli raditi ceo dan”, kazala je Milović.

Pod seoskim kućama, pojasnila je Milović, smatraju se nepokretnosti koje se nalaze u selima izvan gradskih i opštinskih sedišta i prigradskih naselja. Za ovaj konkurs su obezbeđena sredstva u iznosu od 30 miliona dinara, a mladi bračni parovi mogu da apliciraju samo sa jednom prijavom za sredstva koja ne smeju biti veća od milion dinara. Zavod za ravnopravnost polova u narednim mesecima, pored ovog, realizuje i druge aktivnosti u cilju ekonomskog osnaživanja žena u Vojvodini.

“Raspisali smo konkurs koji je takođe nešto novo u Zavodu, a to je unapređenje položaja žena pripadnica nacionalnih manjina u Vojvodini, koji traje do 14. februara, dakle u četvrtak je poslednji rok i treća stvar koju smo planirali u ovom tromesečju jeste da krećemo sa trećim ciklusom obuka iz rodnog budžetiranja, pošto znamo svi da 2020. godine to ide u kategoriju zakonske obaveze, svaka opština i grad će morati svoj budžet da planiraju rodno balansirano”, navela je Milović.

Ona je na kraju istakla Srbija u ovoj oblasti prednjači u tzv. “evropskim vrednostima” jer je jedna od retkih evropskih zemalja koja ima Zavod za ravnopravnost polova, iako i dalje nije postala članica Evropske unije.

Milović je još jednom pozvala sve mlade parove da pogledaju konkurs na njihovom sajtu i iskoriste ovu priliku da dođu do krova nad glavom i povoljnih uslova za napredak svoje porodice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.