Konkurs “Milica Stojadinović Srpkinja”

VIDEO K9: U toku je konkurs za dodelu književne nagrade "Milica Stojadinović Srpkinja", koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski". Konkurs je otvoren do 26. septembra, a za nagradu mogu da konkurišu jedino pesnikinje.

8

Do 26. septembra otvoren je konkurs za književnu nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja”, koju Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” dodeljuje na manifestaciji sa dugom tadricijom “Milici u pohode” koja će ove godine biti održana po 44. put.

Prema njenim rečima, uobičajeno je da na konkurs pristigne između 20 do 30 zbirki pesama, nakon čega tročlani žiri bira one koje ulaze u uži konkurs. Ime pobednice biće poznato početkom oktobra.

Pored prestižnog priznanja koje se dodeljuje u čast ove naše velike pesnikinje, autorki najbolje zbirke poezije sledi i novčana nagrda u iznosu od 100.000 dinara.

Prošlogopdišnja dobitnica nagrade je pesnikinja Mirjana Stefanović iz Beograda.

Milica Stojadinović Srpkinja bila je jedna od prvih pesnikinja koja je pisala na srpskom jeziku, a ostaje upamćena kao avangardna osoba u svoje vreme.

Sarađivala je i dopisivala se s Vukom Karadžićem, njegovom kćerkom Minom, Njegošem, boravila je u Vrdinku, pa je dobila i nadimak “Vrdnička vila”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.