Konkurentnost turizma u Srbiji

VIDEO K9: Fond za nauku Republike Srbije odobrio je projekt TOURCOMSERBIA (Tourism destination competitiveness - evaluation model for Serbia) koji je, kako je rečeno, od velikog značaja za kontinuirano merenje i nadgledanje sveukupne konkurentnosti turizma naše zemlje. Ovaj projekat danas je predstavljen u Muzeju Vojvodine Novom Sadu.

0
33

Kontinuirano merenje i nadgledanje sveukupne konkurentnosti turizma Srbije je posebno važno i za unapređenje turizma kao rastuće ekonomske aktivnosti naše zemlje, rečeno je na predstavljanju projekta TOURCOMSERBIA (Tourism destination competitiveness – evaluation model for Serbia) koji je odobrio nacionalni Fond za nauku.

Ukupna vrednost projekta odobrenog za finansiranje iznosi 22,987,000,40 dinara. Njegova realizacija počela je u januaru, a predviđeno je da traje tri godine. Nosilac projekta je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, a partner Univerzitet Singidunum.

Ovaj projekat je dobio podršku i ključnih zainteresovanih strana u razvoju turizma među kojima se izdvajaju Turistička organizacija Srbije, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije – YUTA, kao i Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede – HORES. Cilj projekta je da se ustanovi trenutna konkurentska pozicija Srbije kao turističke destinacije kao i jasni pokazatelji koji će oslikavati realno stanje turizma u našoj zemlji.

Poseban doprinos projekta TOURCOMSERBIA sadržan je u kreiranju sveobuhvatnog pristupa oceni konkurentnosti sa ciljem da obezbedi jasne podatke i informacije ključnim donosiocima odluka u turizmu Srbije u vezi sa osnovnim elementima, faktorima i pokazateljima konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije.

Srbija je, čilo se na ovmo skupu, turistička destinacija u razvoju gde turizam može biti jedan od ključnih sektora koji doprinosi sveukupnom ekonomskom i društvenom rastu i razvoju.

Konkurentnost turizma Srbije u međunarodnim okvirima nije na zavidnom nivou, a postoji realan prostor za veću ekspanziju turizma i zauzimanja značajnije konkurentske pozicije. Zbog toga TOURCOMSERBIA stvara dobru osnovu za, sa jedne strane, shvatanje značaja i pozitivnih doprinosa koje turizam može imati po privredu jedne zemlje i, sa druge strane, podsticanja na postizanje konkretnih rezultata razvoja s akcentom na održivost i unapređenje konkurentnosti turizma Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.